Food + Recipes, Recipes
Legg igjen en kommentar

Grønnsaksburger med rødbeter og quinoa.

veggie burger

Jeg fikk såpass mange spørsmål om oppskriften jeg la ut på Insta-storyen min i dag, at jeg tenkte jeg like gjerne kunne dele oppskriften på the world wide web. Vi hadde noen knasende gode burgere i dag, og behold yourself, de er ikke veganske eller vegetarianske. Så ikke la deg lure av overskriften. Oppskriften heter grønnsaksburger rett og slett fordi det er det den er; burger laget av grønnsaker. Nærmere bestemt rødbeter, løk, gulrot og et eple.

Jeg lagde også hjemmelagde burgerbrød, redd og slett fordi jeg er Gazzy Johanna for øyeblikket.

Jeg aner ikke om det er årene i Australia hvor jeg ikke spiste mye brød som har gjort at jeg har blitt så ømfintlig for melprodukter eller om det er noe jeg har pådratt meg over årene, men uansett så får jeg lett veldig vondt i magen når jeg spiser brødvarer. Da spesielt ferdigbrød fra butikken. Jeg driver derfor å leker meg litt på kjøkkenet for å finne oppskrifter som gir fjertefri-garanti. Oi! Det rima! For et flott slagord. Kanskje jeg skal begynne å kommersialisere brødbaksten min, siden jeg har et slikt fengende slogan.

Fra spøk til revolver.

Ønsker du å bake egne burgerbrød lager du denne deigen før, for den skal heves en god stund før du steker burgerne.

Handleliste til grønnsaksburgere:

 • Grønnsaksmasse fra juicemaskin (forklares under): rødbeter, gulrøtter og eple
 • 1 løk
 • 1 fedd hvitløk
 • 1 kopp quina (kokes mens du lager deigen til burgerbrødene, slik at quinoaen rekker å bli tørrere og avkjølt før du bruker den i burgerne)
 • 1 egg
 • Salt, pepper, chilli og basilikum


Til burgerbrødene trenger du (oppskriften gir fem burgerbrød):

• 250 gram speltmel
• ½ ts salt
• ½ ss sukker (kan sløyfes)
• 2 ss solsikkekjerner
• 1 pakke tørrgjær
• 25 gram romtemperert smør
• 1.5 dl væske (jeg brukte 1 dl helmelk og 0.5 dl vann.

Rør sammen det tørre i en bolle. Smuldre smøret med fingrene i den tørre gjærblandinga. Når smøret er oppløst tilsetter du væsken. Er du heldig å ha en kjøkkenmaskin kan du bruker denne (sikle sikle på Kitchen Aid).

Kjører du old school som meg knar du deigen for harde livet.

Jo mer du knar, jo bedre blir deigen, så her går det på viljestyrke og futt i hendene. Jeg bruker alltid å late som om jeg er med i Guinnes rekordbok i knaing når jeg knar. Bare sånn for å holde motivasjonen oppe. Dekk bollen med et klede eller plast og sett den på et lunt sted. Jeg bruker å fylle 1/3 av vasken med varmt vann og sette bollen over vanndampen på en rist.

Heves i 60 minutter. Rull deretter ut 5 boller, og press de ned med hånda slik at de blir litt flate i fasongen.

La de etterheve på stekebrett i 30 minutter. Ovnen skal være på 200*C.

Til burgerne brukte jeg restene av en juice jeg lagde.

Har du ikke en juicemaskin så kjører du rett til nærmeste Elkjøp og kjøper en på flekken.

Seriøst.

Det er en kjempeinvestering! Hjemmelaget juice er bedre og mer kreativt enn juicen du får kjøpt på butikken.

I tillegg kan du bruke restene, de greiene som ikke blir til juice, til enten å lage fantastisk kompost eller burgere. Spekteret er bredt, med andre ord.

I Australia lagde vi den fineste kompostjorden av restene. Her i Norge lager vi burgere.

Lag en deilig høstjuice av:
• 2 gulrøtter
• 5 små rødbeter eller 3 store
• 1 eple

Burgerblanding: Restene av gulrøttene, rødbetene og eplet er nå ganske tørt og en fantastisk base for mange forskjellige grønnsaksburgere.

I tillegg til blandinga over brukte jeg:

 • 1 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 1 egg
 • 1 kopp kokt quinoa
 • Salt, pepper, chilli og basilikum.

quinoa og rødbeter burger

Stilig farge på rødbetburgerne. De kan lett sprekke, men da prøver du bare å trykke dem litt sammen igjen. De smaker like godt, og øvelse gjør mester!

Putt grønnsaksrestene, løken og hvitløken i en kjøkkenmaskin eller stavmikser og gi den noen pulseringer. Det skal ikke være en glatt masse. Burgerne er bedre når det er litt å tygge på. Er massen din veldig bløt kan du bruke brødsmuler eller litt potetmel for å gjøre den tørrere.

Putt burgerbrødene i ovnen på 200*C. Stekes i 12-15 minutter, avhengig av ovn. Følg med, og ta de ut når de er gyldne på toppen.

Ta fram yndlingsstekeplata di, varm den opp til medium varme og bruk olje eller smør etter smak.

Jeg brukte kokosolje.

Lag fem kjøttkake-lignende baller, plasser dem i stekepannen og klem dem litt ned slik at de blir tynnere på tykkelse, men breiere i formen. Stekes til de er gylden på begge sider. Siden dette er grønnsaksburgere og ikke burgere lagd av kjøtt trenger du ikke å bekymre deg om du understeker burgerne.

Vi brukte jarlsbergost, spinat og avokado som topping.

veggie burger

Snadder!

This entry was posted in: Food + Recipes, Recipes

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s