Hverdag
Legg igjen en kommentar

Nå blir det andre boller.

Som jeg har nevnt tidligere har dette vært et usedvanlig merkelig år. Et år som handlet om trial and error.

Jeg flyttet til en plass litt utenfor Sydney i januar og har egentlig ikke helt funnet meg til rette. Verken med plassen eller jobbmessig. Så nå vet dere, har jeg tatt saken i egne hender og har kjøpt meg en 100 dagers ”happiness planner” hvor målet er å bli gladere og komme seg litt nærmere målene sine på 100 dager.

Det hørtes jo fristende ut for en forvirret 25-åring som nettopp har sagt opp kontorjobben sin.

Happiness Planner

Jeg skal starte ordentlig førstkommende mandag og kommer til å dele den 100-dagers reisa med dere. Så får vi se da, om denne boken gjør underverker eller ikke. Etter jeg begynte på jobben i starten av juni så sluttet jeg med alt annet, så steg nummer én er å begynne å gjøre ting jeg liker igjen. Som for eksempel trening, kokkelere på kjøkkenet, yoga, dansing og å være sosial. Å få venner på en ny plass i en voksen alder er helt klart mer utfordrende enn det var da vi var 3 1/2 og satt i sandkassa, men ting begynner å dra seg til. Jeg har møtt Ninis, blitt bedre kjent med jentene på dansinga og fått noen bekjentskaper på jobb som jeg ønsker å dyrke videre. Tross i dette må innrømme at fram til nå så har livet her i Sør-Sydney vært litt ensomt. Jeg vet det er opp til hver enkelt å skaffe seg et liv utenom jobb, men jeg syntes helt ærlig at det var skikkelig vanskelig å finne overskudd til noe som helst fordi jeg var så «unfulfilled» i jobben min.

Noe annet jeg har funnet ut i løpet av de siste månedene er at jeg blir mer sliten av å sitte på rumpa i ni timer, enn det jeg ble av å springe rundt som en jo-jo i min tidligere jobb. Enn at å sitte på rassen rumpa i flere timer i strekk og trykke på en skjerm skal være så utmattende! Ved å gjøre en jobb jeg slettes ikke synes er gøy, lærerik eller givende bruker jeg hele viljestyrken min på ni timer. Ja, for du skjønner det, viljestyrken vår kan bli oppbrukt. Flere studier innenfor sosialpsykologi viser at viljestyrken vår er akkurat som en muskel; den blir utslitt om den brukes for mye.

På grunn av dette er det for eksempel mange som tyr til en sjokkis klokka tre på ettermiddagen, svinger innom McDonald’s på tur hjem fra jobb eller dropper treninga til fordel for sofaen etter en lang dag på jobb. Det er ikke nødvendigvis det at jobben har vært fysisk krevende, men med mindre vi digger jobben vår kan jobben føles ut som et ork og en stor del av viljestyrker vår blir ”brukt opp” av å være der. Etter en lang dag på kontoret hvor du kanskje har utført oppgaver du synes er råkjedelige er du ikke fysisk sliten, men du har lite mental energi igjen. Hjernen vår leter da etter snarveier for å spare på den lille energien den har igjen. Disse snarveiene er enten:
1. Vi blir impulsive og korttenkte. Vi ender opp med å kjøpe en 6-pack med øl, en potetgullpose og 10 kilo smågodt, eller:
2. Vi gjør ingen verdens ting. Vi ender opp med å bare sitte på sofaen og spiser en pakke med nudler vi fant innerst i skapet, for vi orker ikke en gang tanken på å lage middag.

Ganske interessant, ikke sant?

Du kjenner deg sikkert igjen om du tenker deg om. Denne teorien ble bekreftet av sosialpsykolog Roy Baumeister som viste i sine studier at deltagere som hadde sagt nei takk til sjokolade tidligere på dagen var mindre kapable til å si nei til andre fristelser senere på dagen. Vi har kun en gitt mengde selvkontroll og vi bruker denne selvkontrollen hver gang vi tar et «fornuftig» valg. Og når du tenker over alle de fornuftige, små valgene vi tar i løpet av en dag er det ikke rart viljestyrken vår blir brukt opp. Spesielt om en har en jobb en ikke synes er givende. Som anstendige borgere i et velfungerende samfunn er det et ‘must’ at vi følger normer og tar fornuftige valg. Hver dag må vi holde oss i skinnet, og for å gjøre det må vi bruke viljestyrken vår.

Vi bruker viljestyrken vår på å komme oss opp tidlig om morgenen, selv om vi er trøtte og det er kaldt ute, vi bruker viljestyrken vår på å dra på jobb, selv om vi heller kunne tenkt oss å bare leke, vi bruker viljestyrken på å styre unna «fastfood» i lunsjen, på å ikke komme med en frekk replikk til partneren vår, eller ty til sinne, sex eller vold selv om det kanskje er det instinktet vår ville fortrukket. Etter å ha tatt alle disse valgene i løpet av en dag blir vi i tillegg irriterte og sinte på oss selv når kvelden kommer og vi ikke føler for å gjøre noen verdens ting. Vi er ikke særlig snille mot oss selv, eller hva?

 

Så dette forklarer hvorfor jeg har kuttet ut alt og alle de siste månedene. Jeg har ikke en gang sendt melding eller ringt til mine aller beste venner hjemme i Norge, fordi, vel… Jeg har rett og slett ikke orket å gjøre noe som helst fordi hverdagen min gikk ut på å gjøre noe jeg slettes ikke likte.

Så nå blir det andre boller, folkens.

I løpet av disse 100 dagene skal jeg:
1. Bli mer sosial, noe som gjør at jeg får mindre hjemlengsel og gir meg en følelse av å høre til.
2. Trene og danse så mye jeg kan.
3. Skape en form for inntekt ved å gjøre noe jeg synes er spennende og gøy!
4. Sørge for at jeg bruker tid på å gjøre aktiviteter som jeg liker, slik som kokkelering, hagearbeid, håndarbeid og bilturer til bortgjemte strender.

Jeg starter på punkt nummer 1 allerede i kveld, for jeg skal nemlig dra ut på middag med noen av mine tidligere kolleger. Snakkes snart igjen da du. Ha en vakker fredag!

Koselig avskjedsgave fra arbeidsplassen.

Koselig avskjedsgave fra arbeidsplassen.

This entry was posted in: Hverdag

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s