Food + Recipes, Hverdag, Recipes
Legg igjen en kommentar

Oppskrift: Grove rundstykker med solsikkefrø og gresskarkjerner

Verdens beste rundstykkeoppskrift

Jeg tenkte å lage en videoblogg om hvordan jeg lager verdens beste rundtstykker.

For å være ærlig filmet jeg nesten hele sekvensen, men det var ikke før jeg satte med ned bak Macen for å redigere at jeg innså at videoblogg for min del er dødsdømt på grunn av dialekta mi. Jeg tror rett og slett ikke oss trøndere er skapt for å snakke i offentligheten, jeg.

Med mindre du er en av karakterene fra The Julekalender eller Petter Northug så er det liksom ikke like sjarmerende.

Så jeg tenkte jeg skulle spare dere for trøndersken min, og heller gi dere superoppskrifta mi i skriftlig form.

Verdens beste oppskrift på grove rundstykker

Verdens beste rundstykker og en blid trønder!

Apropos dialekt; jeg hadde lunsj med min nye venninne Nina her forleden dag. Det var bikkjekaldt i Sydney den dagen med sur vind og sidelengs regn. Jeg fortalte til Nina at det e så kaldt i dag «at æ mått ha på mæ topphuv». Og Nina bare: «Mari, hva er topphuv?». Jeg pekte på toppen av huet mitt hvor det var plassert en strikkalue med en gedigen dusk mens jeg demonstrativt sa T-O-P-P-H-U-V slik at min østlandske venninne kunne forstå.

Hun synes jeg er veldig eksotisk.

Noe som ikke er like eksotisk, men minst like fenomenalt er rundstykker. Gode, gammeldagse, grove, NORSKE rundstykker. Det er ikke mye godt brød å finne i disse trakter. Jada, så har de kanskje fløyelsmyke «sourdough bread», men det er bare å slippe en fis det så er man sulten igjen. Nei, her i gården spiser vi ikke brød med mindre det er stinn brakke av frø og andre godsaker. Nå har lille Krølle-bølle jenta forespurt denne oppskriften så mange ganger at jeg tror det er på tide at oppskrifta mi når ut til THE WORLD WIDE WEB.

Bakings av brød

Som jeg tidligere har proklamert var jeg i mine yngre dager en elendig brødbaker. Det er mye rart man blir bedre på når man blir eldre, som for eksempel å vaske klær og skifte sengetrekk. Man blir også flinkere på å bake. Jeg ble iallefall det. Nå er jeg halvveis til femti og kan bake rundstykker som en Gud! Det som knakk nøtta var tålmodighet. JA JEG VEG DET ER ET KJEDELIG ORD. Vi liker at ting går fort, men er det noe som ikke skal gå fort så er det brødbaking. Kunsten folkens, er å la deigen heve leeeenge og for all del IKKE bruk for varme ingredienser for da dreper du gjæra di.

Vi har jo alle hørt dette på heimkunnskapen i 9.klasse mens vi knadde brøddeig med kviser og reggis på tenna, men vi har kanskje ikke tatt det så alvorlig.

Iallefall så hadde ikke jeg det. Men nå tar jeg brødbaking skikkelig alvorlig. Rett og slett fordi det resulterer i knallgodt brød som hverken jeg eller Steve klarer å slutte å spise.

Steve tåler ikke så mye mel, så han har bare lov til å spise to rundstykker på en gang, han.

Av og til tre, om han absolutt insisterer. Her forleden dag fant jeg et halvspist rundstykke i shortsen hans. Han hadde gjemt den der for at jeg ikke skulle se at han hadde oversteget kvoten sin.

Som dere sikkert skjønner så er rundstykkene mine veldig gode.

Og siden jeg er glad i dere så skal jeg nå dele oppskrifta mi med dere hele gjengen:

Grove rundstykker med gresskarfrø

bakings

Knar som en helt i brødbakevideoen som ikke kommer live!

Okei. Først av alt så må du ha god tid. Du skal nemlig heve deigen din i i 2-4 timer (kommer an på hvor god tid du har, jeg bruker å sikte meg inn på tre timer avhengig av temp på kjøkkenet). Du trenger ikke å holde deigen din i hånda igjennom prosessen, så du kan gjerne dra på trening, kino, shopping etc mens den hever seg.

Du trenger:

 • 800 gram økologisk hvetemel
 • 200 gram rugmel
 • En kylpe salt
 • 1 kopp solsikkekjerner
 • 1/2 kopp pepitas (aka gresskarkjerner)
 • 2 SS linfrø **
 • 2 SS sesamfrø **
 • 1 SS honning
 • 1/2 kopp vann
 • 1 pakke tørrgjær
 • 125 gram smør
 • 6 dl melk/vann. Jeg vanner ut melka, fordi for mye melk gir Steve gass i tarmen. Plus at jeg synes melkevann blandinga funker topp

** Er ikke helt essensielt, og kan derfor sløyfes om du ikke har det liggende; MEN husk på at jo mere frø jo bedre brød. Og det sier jeg ikke bare fordi det rimer, men fordi det er sant. 

Start med å blande solsikkekjerner, pepitas, linfrø og sesamfrø i en bolle og hell over vann til frøene er dekket. Frøene skal ikke drukne i vann, men skal kun bli fuktige. La de ligge i bløtt i 30 minutter.

Imens varmer du opp 1/2 kopp vann til det er lunket (eller kaldere. Ikke drep gjæra di husk!) og blander vannet godt sammen med en spiseskje honning. Rør godt med en gaffel eller liten visp. Når honningen er helt oppløst heller du en poste tørrgjær i blandinga, rør godt og la stå på lunt sted i 10-15 minutter eller til blandinga har begynt å skumme. Dette gjør at gjæra de blir aktivert, og du kan tydelig se skummet. Ser du ikke at blandinga de skummer ville jeg gitt det mer tid.

Aktiver gjær

Omtrent sånn skal gjærblandinga di se ut når den har skummet ferdig.

Bland sammen hvetemel og rugmel i en stor bolle med en liten kype salt. Tilsett smøret i melblandinga og smuldre smøret i melet med fingene. Når smøret er blitt til så oppsmuldret at du knapt kan se det, tilsetter du kornblandinga som har stått på bløtt. Tilsett deretter melk/vann-blandinga og gjærblandinga. Rørt godt sammen og kna så du får melkesyre i hendene! Neida, trender ikke å kna så mye at du får ondt, men viktig å elte deigen godt sammen. Har du luksusen av å ha en brødbakemaskin eller kjøkkenmaskin er jo jobben gjort. Her i gården kjører vi old school med bare hender.

 

 

Oppskrift på grove rundstykker

 

Da er deigen din ferdig, og den skal nå sitte på heving i 2-3 timer. Når den tid er omme knar du litt i deigen igjen og deler opp i fire like store deler, for så å dele hver del i 5-6 emner. Alt etter som hvor store rundstykker du ønsker å ha. Sett ovnen på 210*C og la emnene etterheve i 30 nye minutter. Når 30 minutter er godt pensler du rundstykkene med egg og topper dem med pepitas. Pepitas er godt for kropp og sjel, og smaker skikkelig godt! Stek rundstykkene midt i ovnen på 210*C i 15 minutter.

TADAAA!!! Det var oppskrifta mi på superdrundstykker. Håper du liker dem 🙂

Jeg spiste så mange rundstykker i dag at jeg måtte kneppe opp bukseknappen etter lunsj.

 Oppskrift på grove rundstykker med solsikkefrø

This entry was posted in: Food + Recipes, Hverdag, Recipes

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s