Education
Comments 3

Hva koster det å studere i utlandet?

Her er det ingen fasit, gitt. Men det jeg kan gjøre er å dele med dere rapporten jeg skrev i anledning bachelorgraden jeg tok i Australia. Teksten under er rett og slett klipt og limt fra rapporten min, men den skulle inneholde nok informasjon til å danne seg et bilde av mine erfaringer som utenlandsstudent og hva kostnadene har vært. Håper den kommer til nytte for de av dere som vurderer å studere i utlandet. Er det noe mer du lurer på er det helt i orden å fyre løs en e-post på mari.westad@hotmail.com. Vær obs på at kostnader varierer fra universitet til universitet og boforhold. Det er ingen ‘one size fits all’ med utenlandsstudier.

Studier i utlandet Australia

Introduksjon

I november 2012 bestemte jeg meg for å ta høyere utdanning i utlandet. Det var en relativ impulsiv avgjørelse da jeg mistrivdes på min nye arbeidsplass i Trondheim og ønsket å flytte på meg. Litt over to måneder etter avgjørelsen ble tatt, satt jeg på flyet med en enveisbillett til Perth i Australia for å ta en bachelorgrad i handel og ledelse. Jeg kjente absolutt ingen, men hadde en herlig kriblende følelse i magen full av spenning og forventninger.

Studere i Perth Australia

Perth – verdens mest isolerte by

Perth er hovedstaden i den Australske staten Vest-Australia som ligger idyllisk til langs elven Swan River. Byen er kjent for sine sorte svaner, gruvedrift, store vinregion, sin sterke vind og stabile klima. Faktisk så er Perth Australias mest solrike by, med et gjennomsnitt på åtte timer sol 365 dager i året. Jeg lyver om jeg ikke innrømmer at dette var en av grunnene til at jeg valgte å studere akkurat i Perth, og ikke på Østkysten av landet. Perth har også en av verdens høyeste statistikk på selvlagde millionærer per innbygger. Noe som reflekteres i levekostnadene, leie- og boligprisene i, og rundt, byen. Store deler av økonomien dreier seg rundt gruvedrift, men har hatt en nedgang de senere årene noe som har ført til rimeligere boligpriser. Tross i dette er Perth fortsatt en av Australias dyreste byer å bo i, med en levekostnad over gjennomsnittet. I følge ”Australian Bureau of Statistics” rundet Perth 2 millioner innbyggere for et par år siden, og har nå 2.02 millioner innbyggere.

Kart over Australia

Kart over Australia. Helt til venstre, på den store prikken, er Perth.

 

’Fun facts’ om Perth

 • Verdens mest isolerte by
 • Området der Perth ligger nå var bosatt av aboriginer for mer enn 40,000 år siden.
 • Staten Vest-Australia har høyst konsentrasjon av aboriginerkunst.
 • Noen av verdens beste og største surfebølger kan bli funnet tre timer sør for Perth
 • På grunn av kontinuerlig vind er Perth et mekka for vindsurfing
 • Vest-Australia er den største staten i Australia (hele 2 525 500 kvadratkilometer!)

Scarborough Beach

kenguru i Australia

Levekostnader og boforhold

I følge statens sine nettsteder for internasjonale studenter i Australia og mine erfaringer etter tre år i Perth er listen nedenfor en indikasjon på kostnadsnivå som student i Perth. I forhold til Norge, hvor husleieprisene som oftest er oppgitt per måned, er utgifter oppgitt per uke en standard praksis i Australia. Tabellen nedenfor viser gjennomsnittskostnader for en student i Perth, Australia: (Studyinaustralia.gov.au)

 

Bolig

 • Hostel og gjestehus: 500 til kr. 850 per uke
 • Kollektiv: 1100 til kr. 1900 per uke
 • Bo hos familie: 690 til kr. 3780 per uke
 • Leie av leilighet: 1890 til 600 per uke
 • Campus: 2200 til kr. 2700 per uke

 

Andre utgifter:

 • Mat: 750 til kr. 1260 per uke
 • Elektrisitet: 120 til kr. 320 per uke
 • Telefon og internett: 120 til kr. 320 per uke
 • Kollektiv transport: 60 til kr. 315 per uke
 • Underholdning (kino o.l.): 315 til kr. 630 per uke

 

For meg resulterte dette i en levekostnad rundt kr. 12,700 per måned. Da studieavgiften på The University of Western Australia økte i både 2014 og i 2015 hadde jeg ikke lengre mulighet til å betale like mye i husleie eller mat, og samboeren min måtte betale en større andel da han var i full jobb. Da samboeren min ikke lengre fikk fornyet arbeidskontrakten sin på grunn av økonomisk krise innad bedriften han jobbet for var vi begge nødt til å endre levesett, og det gikk mye i havregrøt, sushi på tilbud og gulrøtter. Jeg gikk ned mange kilo og begynte å slite med stressrelaterte problemer slik som akne og dårlig søvn.

I tillegg til levekostnader kommer kostnader som skolebøker og skriveutstyr. Per semester er vi sterkt anbefalt å kjøpe tekstbøker da tekstbøkene er en nøkkelkilde til eksamener og innleveringer. Som oftest trenger man kun én tekstbok per fag. Det er mulig å kjøpe bøkene brukt, men da de fleste bokforlagene oppdaterer utgavene sine hvert andre år kan det være utfordrende å finne ’riktig’ bok med mindre man kjøper tekstboken fra bokforhandler. Kostnaden for tekstbøker varierer fra kr. 2000 til kr. 4000 per semester, avhengig av om du finner tekstbøkene brukt eller ei. I bildet under ser dere hva jeg betalte i skolebøker forrige semester. Til sammen ble bøkene en utgift på Kr. 3495,-.

Perth Coop UWA textbook prices

Bildet er hentet fra min kundekonto hos Coop.com.au. En fysisk og digital bokforhandler av universitetsbøker og utstyr i Australia.

 

Studiested – The University of Western-Australia

The University of Western Australia (UWA) er Perths eldste universitet, og ligger idyllisk til langs Swan River en kort kjøretur unna Perth sentrum. Universitetet har over 26,000 studenter hvorav 76% er bachelorgradstudenter. UWA er et prestisjeuniversitet og er rangert som nummer 98 av verdens beste universiteter noe som gjenspeiles i suksessen studentene har i form av arbeidsplasser og lønnsnivå når de er ferdigutdannede. Universitetets visjon er å være blant topp 50 innen 2050. UWA er kjent for å ha sterkt fokus på forskning, i tillegg til sitt vakre campusområde. Universitetet er også kjent for å tilby mange sosiale og kulturelle aktiviteter for sine studenter. For de som er interessert i sport er UWA midt i blinken da de tilbyr alt en kan tenke seg, fra fekting til seiling til surfing til dansing. Studieområdene UWA er mest anerkjent for er forskning, psykologi og business.

UWA perth campus map

Alle bygningene med mørk- og lys oransje tak er en del av UWA sitt campus. Øverst på bildet sees Perth sentrum

UWA er medlem av ”Group of Eight” (GO8) som er en gruppe bestående av Australias ledende universiteter. UWA er det eneste universitetet på vestkysten som er medlem av GO8. Kriterier for å bli medlem av GO8 for universiteter er forskningsresultater, industrirelasjoner, kvalitet på studenter- og på akademikere slik som foredragsholdere og professorer. På grunn av UWA sin rangering på verdens topp 100 universiteter-liste og som medlem av GO8 er både karaktersnittet og skoleavgiften høyere enn ved andre universiteter. 

 

UWA et et av Australias eldste universiteter. Bilde er hentet fra www.uwa.edu.au/

UWA et et av Australias eldste universiteter. Bilde er hentet fra http://www.uwa.edu.au/

perth uwa international

UWA har et fantastisk kulturelt mangfold med studenter fra hele verden. Bildet er hentet fra: http://www.uwa.edu.au/

 

Studieavgift

The University of Western Australia er et relativt dyrt universitet. Det er også dyrere å være internasjonal student på UWA enn for de som er Australske statsborgere. Forrige semester, semester 2 2015, betalte jeg $16,932 i studieavgift samt en administrasjonsavgift på $143. Totalt blir dette en studieavgift på kr. 107,573 per semester. For å sammenlikne med et annet universitet som også ligger litt utenfor Perth i Vest-Australia, men som ikke har den samme rangeringen, har de en studieavgift på kr. 81,900 per semester. Dette er en differanse på over kr. 25,600 per semester og kr. 154,000 på den totale studieavgiften på bachelorgraden mot at avgiftene ville holdt seg stabile over tre år.

Perth study in australia

Undervisningsstruktur

Undervisningen foregår på dagtid fra klokken 08.00 til 18.00. Som fulltidsstudent har en fire fag per semester. Studentene kan komme med ønsker for timeplan, slik at de som jobber har mulighet til å balansere begge deler. Med over 26,000 studenter er det ingen selvfølge at man får førsteønsket sitt, men som student oppgir du åtte preferanser og igjennom mine tre år som student har jeg nesten alltid fått én av de åtte prefererte tidspunktene. Undervisningsstrukturen er litt annerledes i Australia enn i Norge. I Australia har hvert fag en 2-3 timers forelesning per uke, samt en obligatorisk ”tutorial” som er en mindre klasse bestående av 12-20 elever hvor studentene skal diskutere teori i mindre grupper. I noen fag har de også workshops som er en 2-3 timers sammenkomst av elever i større grupper. Den største forskjellen fra Norge med tanke på undervisningsstruktur er at en ofte har ukentlige innleveringer på universitetet i Australia, i tillegg til to større innleveringer igjennom semesteret. En av disse innleveringene er gruppearbeid, for å sørge for at studenten får praktisert samarbeid og teambygging. I forhold til Norge, som ofte har én stor eksamen på slutten av semesteret, har de Australske universitetene to mindre eksamener på 2-3 timer hvor ingen hjelpemidler er tillat. En eksamen i midten av semesteret og en eksamen på slutten av semesteret.

 

Fritid og aktiviteter

Med over 120 studentklubber har UWA noe for en hver smak. Som et resultat av det stabile klimaet tilbyr mange av studentklubbene utendørsaktiviteter slik som Australsk fotball, seiling, roing, vindsurfing, dykking, klatring og utendørs yoga. For de som ikke er like glade i å være fysisk aktive er det også mange andre alternativer med klubber basert på felles interessert, religion eller studieretning. Studentklubbene er en sann refleksjon av mangfoldet en finner på campus og en kan finne en passende klubb uansett hvor spesifikk eller annerledes interessene er.

Perth UWA Dance workshop

Personlig var jeg aktiv med både dans og yoga i løpet av mine tre år som student på UWA. Etter å ha deltatt på en audition ble jeg også tildelt en plass på universitetets dansekompani. Det var herlig å kunne riste av seg stress og glemme innleveringsfrister for et par timer mens jeg danset med likesinnede mennesker. Universitetet har også et treningssenter jeg var medlem av. Delvis fordi treningssenteret har aircondition, noe som er et herlig avbrekk fra 39*C og solsteik. Som datter av en hobbyfisker brukte jeg allikevel mange timer ved havet både på padlebrettet mitt, tryne av surfebrettet og lete etter fine skjell og kokkelurer. Siden jeg var så heldig å ha bil tilgjengelig var jeg også på uendelige bilturer i løpet av studietiden min og fikk mange fine naturopplevelser langs Vest-Australia sin vakre kyst.

Stand up paddle

Roadtrip downsouh

Vest Australia sin vakre kystlinje

Vest-Australia har noen av verdens vakreste strender.

Perth som by har også mye å by på. I løpet av sommermånedene er kan man gå på utendørskino, dra på konserter og ha piknikk i Kings Park som er en av verdens største utendørs botaniske hage. Hver bydel har sin egen ”personlighet” så man finner aktiviteter for en hver smak. Det er kulturelle arrangementer nesten hver helg med både levende musikk, utstillinger, forestillinger og kurs i alt fra matlaging til fotografering. For de som er musikk- og festglade er sommermånedene som skapt for festivaler men værs obs på å ikke drikke fra anders flasker eller glass. Australia har en stort problem med narkotika, spesielt på festivaler.

 

Utfordringer

 1. Språket: Som nordmenn er vi veldig privilegerte da vi har et undervisningssystem som lærer oss engelsk i en ung alder. I forhold til andre Europeiske land slik som Tyskland og Spania dubber vi ikke filmer eller tv-serier, noe som har ført til at nordmenn har hørt engelsk tale og aksent gjennom store deler av sitt liv. Dette gjør at norske studenter ofte har en bedre kvalitet på engelsken sin enn noen andre internasjonale studenter. På tross av dette slet jeg mye med språket det første året. En ting er å snakke engelsk om daglige ting, en annen ting er å snakke og forstå akademisk engelsk. Flere av forelesningene det første året kunne de like gjerne ha snakket gresk, og jeg strevde med å få med meg hva foreleseren forklarte. Jeg strøk i to fag i løpet av det første året, og har jobbet beinhardt med uttale og grammatikk for å komme opp på samme nivå som mine Australske medstudenter.
 2. Økonomi: De to siste årene av bachelorgraden min har vært veldig utfordrende økonomisk. Mye på grunn av at studieavgiften gikk opp uten at lånekassen øke stønaden, men også fordi jeg jobbet så mye med skolearbeidet at jeg syntes det var vanskelig å jobbe ved siden av studiene. Jeg har ringt hjem og grått på telefonen uendelig mange ganger og vurdert å pause studiene for å reise hjem til Norge for å jobbe og spare penger for da å fullføre studiene senere. Med hjelp fra foreldrene mine, også fra Marie Bachkes Legat, kom jeg i mål til slutt og jeg sitter igjen med en verdig verdifull erfaring. Jeg har blitt en veldig bevisst forbruker og handler aldri kun for å handle lengre. Jeg setter opp budsjett, sammenlikner priser og prøver å kjøpe det meste brukt. Dette egenskaper jeg nå i ettertid er veldig takknemlig for.

Study like meme

 1. Avstand: Dette kom ikke som et sjokk, da de fleste vet at Australia ligger på den andre siden av jordkloden i forhold til Norge, men det har til tider vært tungt å være så langt hjemme ifra. Spesielt om det er noe spesielt som skjer i Norge som for eksempel konfirmasjoner, bryllup eller dødsfall. Ferier og helligdager er også kjedelige å gå glipp av. Barndomsvenner og nær familie er noe jeg har savnet å ha i nærområdet, selv om en kommer langt med samtaleløsninger slik som Skype og Viber.

 

Framtiden

Å studere som fulltidsstudent i utlandet er som å være konstant utenfor komfortsonen sin. Å holde presentasjon på et annet språk, navigere rundt i en ny by og å være langt unna det gamle sikkerhetsnettverket en har hjemme i Norge er alle aktiviteter som gjør deg til en sterkere person. Personlig har jeg dratt paralleller til entreprenørskap igjennom disse tre årene: en må tørre å ta steget, ha tro på seg selv og egne evner, møte opp, jobbe hardt og ikke minst: ikke gi opp når ting blir utfordrende eller vanskelig. Jeg ønsker å starte en egen bedrift etter studiene, og jeg føler at disse tre årene har gjort med bedre rustet til å gå for drømmen min.

Last exam at UWA

Fornøyd trønder etter siste eksamen på UWA

Konklusjon

På tross av til tider høyt nivå av stress og dårlig nattesøvn når det har stått på som verst med studier og økonomi er jeg utrolig glad for at jeg studerte i utlandet og på The University of Western Australia. Jeg har i ettertid studert to fag ved to andre universiteter i Australia, og de har ikke vært i nærheten av den kvaliteten jeg opplevde på UWA. Siden det kreves et høyt karaktersnitt for å komme inn på UWA gjør dette at kvaliteten på studentene og standarden på innleveringene er høye, noe jeg setter pris på. Jeg føler meg bedre rustet på alle områder til å tre inn i arbeidslivet igjen. Hvorfor studere i Norge når du kan studere i utlandet, bli trygg på egne engelskkunnskaper og ha sol året rundt?

Perth UWA Seek wisdom logo

3 Comments

 1. Tilbaketråkk: Not good enough, hey? | Mari Westad

 2. Hej Mari.

  Altid spændende at læse dine blogindlæg. Der er meget jeg kan nikke genkendende til. Jeg er sikker på, at mange vil lade sig inspirere til at at studere i udlandet, efter at have læst din blog 🙂 Og der er også meget inspiration at hente, når men allerede selv er af sted.

  Keep up the good work!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s