Body + Mind, Positive Psychology
Legg igjen en kommentar

Sannheten om forhold

På forsiden av glinsende damemagasiner og aviser generelt (Dagbladet!) skriker overskrifter at de har løsningen på det perfekte forholdet. Hvordan du kan kyrdre opp sexlivet og bli nyforelsket igjen. Dette får oss til å føle at vi «burde» vært stupforelsket i partneren vår hver dag og at det er noe galt med oss om vi føler noen form for tvil om at partneren vår er «the one». Har du ikke sex tre ganger om dagen eller føler sommerfugler i magen hver gang du ser din bedre halvdel, har forholdet ditt gått i dass. Dette er det media ønsker at vi skal tro, iallefall. Og mange av oss har latt oss blitt påvirket. Vi er blitt kyniske til ekteskap, og undervurderer ofte statistikken over forhold som faktisk varer over en livstid. Ingen vits i å være i et forhold om en ikke gjør kama sutra eller har sommerfugler i magen, eller hva?

Dette er langt ifra sannheten, og faktisk kan slike vrangforestilligner føre til at vi føler press ovenfor hvordan vi tror «det burde» være og en kan begynne å gruble og analysere, istedenfor å bare nyte og være til. Vi tror at naboene holder hender og ler hele tiden, mens vi selv knapt ler eller rører hverandre til tider. Vi sammenlikner, og spekulerer på om gresset er grønnere på den andre siden og om det er noe større og bedre der ute. Slik spekulering kan ødelegge forhold i seg selv. Heldigvis er ikke alle forhold sånn. Langvarige, sunne forhold eksisterer fortsatt, selv om forskning viser at sommerfuglene og forelskelsen avtar med årene og at de blir byttet ut med vennskap og sameksistens. På engelsk kaller vi det «Companionship». Jeg elsker det ordet. I følge ordboka mi er definisjonen av companionship «having someone you know and like with you, rather than being on your own«. Det er jammen en vakker setning. Det er en grunn til at forhold går dukken. Det er den samme grunnen for hvorfor ikke alle har sixpack eller er millionærer; det kreves hardt arbeid og strategiske valg som gagner forholdet. Under finner du noen av mine favoritter av generelle råd fra studier som er gjort innen forhold og samliv:

old couple love

Slutt å sammenlikn forholdet ditt med andres
Et sunt forhold er et forhold som fungerer for dere to. Ingen andre. Å søke råd hos venner og familie kan i noen tilfeller være godt, men generelt er det å sammenlikne forhold en uting. Hva som foregår innen husets fire vegger kan være veldig annerledes enn det naboparet viser utad. Som individer har vi alle egen bagasje fra fortiden, og som et par har vi en forbinnelse og behov som er unike fra andres. Dette gjør det vanskelig, og til og med usunt, å sammenlikne med andre. Du er deg, og jeg er meg, og det samme går for din bedre halvdel. Respekter og aksepter at vi alle er forskjellige, også som par.

beach workout

Velg å se det positive i kjæresten din
Ja, vi har alle vært der. Hvor uvanene til partneren nesten har vært uutholdelige. «Fyf, så irriterende han er» kan jeg ærlig innrømme at jeg har tenkt noen ganger, og jeg kan garantere dere at det har gått den andre veien også. Noen dager er sånn. Noen ganger er perioder sånn. Det er viktig å akseptere at man blir lei av hverandre, og at man kommer til å se de mindre pene og irriterende sidene av kjæresten om dere er sammen over lengre tid. Spesielt om dere bor sammen. “To be fully seen by somebody, then, and be loved anyhow – this is a human offering that can border on miraculous”, skriver Elizabeth Gilbert i sin bok Committed, som er oppfølgeren til bestselgeren Eat Pray Love. Du kan velge tankene dine, så når negtive tanker kommer opp kan du snu på dem til noe positivt. «Ja, han lager mye søl når han barberer seg, men han er utrolig omtenksom og får meg alltid til å le. Barberingssøl kan jeg leve med». Et studie av 500 par ved universitetet i Geneva viste at spesielt ett felles personlighetstrekk i forholdene spådde langsiktikg kjærlighet, og det var evnen til å se det positive i hverandre.

love

Snakk sammen
Blir barberingssølet får voldsomt til å leve med finnes det en veldig enkel løsning på dette; snakk sammen. Ikke rop i sinne eller anklag ham for å være en gris. Å peke med fingeren og anklage er generelt en veldig dårlig ide, da de fleste av oss blir defensive når det skjer og det kan gjøre ond værre.  Fortell ham/henne med vanlig stemme hva du føler og spør om han/hun kan rydde opp etter seg neste gang. Å forklare hvordan noe får deg til å føle, istedenfor å anklage eller ta forgitt at vedkommende forstår kan føre til et mye bedre resultat. Det er sjeldent noen som har rett eller feil i et forhold, da dere et to ulike personer med ulike meninger og synspunk. Noen ting som irriterer deg grønn kan hende at kjæresten din ikke enser en gang. Vi er alle forskjellige, og dessverre er ingen av oss tankelesere. Selv om mange av oss tror det om kjæresten vår. Uten å snakke sammen, sette ord på følelser og tanker, kan vi umulig forstå hverandre. Kommunikasjon er nøkkelen til et godt forhold. Tro meg, det har tatt meg noen år å forstå dette.

couple surfing

Prøv nye ting sammen
Forskning i sosial psykologi viser at par som prøver nye ting og skaper nye erfaringer sammen, opplever den mest intense kjærligheten og langsiktig partnerskap. Det kan være en ny sport, et kurs eller en ferietur. Erfaringer og minner skaper et bånd og samhold som er mer langsiktig enn kun fysisk tiltrekning. Det trenger ikke å koste mye penger for å gjøre ting sammen. Det kan være så lite som å prøve å kokkelere en ny middagsrett sammen eller dra på hyttetur. Og for all del, vekk med mobiltelefoner og iPads. Å føle seg oversett og ikke-eksiterende av partneren er nummer en på listen over ting som ødelegger forhold og romantikk. Instagram, Facebook SnapChat er sikkert spennende i øyeblikket, men ville du byttet ut kjæresten din mot en mobilskjerm? Kanskje er det på tide å ta en pause fra sosiale media og chattetjenester, og bruk heller tid på de som virkelig betyr noe i livet ditt. Kvalitetstid er gull!

DCIM100GOPRO

Oppretthold selvstendighet
«Neediness is the enemy of long-lasting desire» sa Esther Perel i en TED-Talk. Neediness kan bli oversatt til norsk som å være trengende eller avhengig. Det er når din lykke og eksistens er avhengig av partneren din. Det er ikke hans eller hennes jobb å gjøre deg lykkelig eller komplett. Det er din egen jobb. Når du opprettholder selvstendighet, gjør aktiviteter du liker og har et sosialt liv uten om din bedre halvdel, vil du som et individ føle deg sterkere og mer forfyllt mens kjæresten din får se deg som den strålende og sterke personen du er. Å ha et individuelt liv og egne hobbyer utenom forholdet gir hverandre en sunn pause, og noe nytt å fortelle om når dere møtes igjen. Siden et forhold gir trygghet, sikkerthet og stabilitiet, og det er veldig lett å gå i fella med at en skal gjøre absolutt alt sammen eller at eget humøre kun avhenger av humøret til partneren. Ikke glem deg selv i et forhold. I starten av et forhold har vi alle en tendens til å være mer selvstendig, noe vi menensker generelt finner veldig tiltrekkende. Jo nærmere vi kommer partneren vår, jo mindre selvstendig blir vi og tendensen til å bli avhengig av hverandre øker. Avhengighet er assosiert med mindre sexlyst og generelt ulykkeligere forhold, og det vil vi ikke ha noe av.  Gjør ting du liker og som gjør deg glad, så skal du se humøret og livsgnisten smitter.

Freddy Denim Pants

Forstå hverandres grunnleggende leveregler
Her kommer et nerdepunkt i sosial psykologi, og dette er kanskje kun for de spesielt interesserte, men å forstå hverandres grunnleggende leveregler kan være veldig hjelpsomt til å forstå hverandres tankemønstre og oppførsel. Jeg ble introdusert til denne teorien igjennom sosial psykologi på The University of Western Australia, og kort fortalt er en negativ grunnleggende leveregel et psykologisk mønster som starter gjennom erfaringer i barndommen og fortsetter som et mønster igjennom hele livsløpet. Utrolig interessant teori. Du kan lese mer om den her: http://www.webpsykologen.no/artikler/selvstendighet-avhengighet/. Fordi Steve og min sin barndom og oppvekst er veldig annerledes har vi to helt forskjellige negative grunnleggende leveregler, og å lese og forstå denne teorien har gitt oss mer innsikt og tålmodighet for hverandres måte å reagere på. Ikke minst er det nyttig å lese slike artikler sammen, da en lærer noe nytt sammen og får en bedre forståelse av hverandre.

Norwegian fjordsDe små tingene
En forskningsartikkel gjor overt 60 år som studerte hvilke egenskaper langvarige forhold hadde viste at egenskapen over alle egenskaper var ikke kama sutra-stillinger, en slank kropp eller mye penger i banken. Egenskapen over alle egenskaper for å få et forhold til å vare over lengre tid er å være snille, kjærlige og omtenksomme mot hverandre. Det var evnen til å spørre hvordan dagen har vært og genuint lytte når partneren snakket, å fylle opp vannflasken uten å bli spurt om det, bre over et teppe om det er kaldt på stua og komme med kaffe på senga. Det var å ta tak i sin del av husarbeidet og vise foståelse og respekt for hverandre. Artikkelen fortalte at de lykkeligste parene hadde lært seg to coexist. Å sameksistere, men uten å ta hverandre forgitt.

Visit Norway

Igjen kommer ordet «companionship» opp i hodet mitt.»Having someone you know and like with you, rather than being on your own». Det er jo akkurat på grunn av dette vi ønsker å være i et forhold, er det ikke? Å føle samhørighet, ha noen å dele erfaringer og hverdag med.  Forhold fører til forutsigbarhet og rutiner. Før den rastløse delen av deg grøsser, bør du vite at hjernen vår elsker rutiner og forutsigbarhet. Den elsker å vite hva som skjer. Studier viser at forutsigbarhet og rutiner reduserer nivå av stress og angst, og det er jo akkurat dette et forhold byr på. Forutsigbarhet og rutiner. Forskeren Eli J. Finkel mener trenden med å gifte seg for sikkerhet og trygghet er fallende, og at mange av oss nå søker mer enn det. Snarere enn å se ekteskapet som et grunnleggende behov for trygghet eller status, velger vi å være i et langvarig forhold for selvrealisering og spirituelle årsaker. Vi ser på et langvarig forhold som en prosess, personlig vekst og et mål vi ønsker å oppnå for selvrealisering. Som toppen av Maslows behovs pyramide. Finkel mener dette krever at hver partner investere mer tid og energi inn i forholdet for at det skal være vellykket, men at gevinsten igjen er mye mer givende.

old couple marriage

Jeg tror på langvarige forhold. Jeg tror på ekteskap, men jeg tror også at det er hard arbeid og at en selv må bevisst ta valg som gagner forholdet. Svare i sinne eller bite seg i tunga. Ty til alkohol eller snakke om problemene. Bruke tid på hverandre eller taste på SnapChat. Godta en venneforespørsel eller høflig avslå. Gjemme seg bak pc-skjermen/avisen eller lytte. Være anklagende eller være en venn. Også når ting er vanskelig. Og det er kanskje her mange av oss finner et veiskille. Hvor langt ønsker vi å gå for å få det til å fungere? Kan vi akseptere at ting ikke alltid er rosenrødt? Har vi evnen til å se at å endre egen holdning eller forventninger er bedre enn å peke med fingeren og kreve? “You can measure the happiness of a marriage by the number of scars that each partner carries on their tongues, earned from years of biting back angry words”, skrev Elizabeth Gilbert i boka si Committed, og jeg synes det var veldig bra sagt. Sannheten om forhold er at det ikke finnes noen fasit, annet enn respekt, tålmodighet, kommunikasjon og rom. Rom for utvikling og til å gjøre feil og lære av det. Ingenting er plettfritt. Heller ikke forhold.

old couple love

This entry was posted in: Body + Mind, Positive Psychology

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s