Hverdag
Legg igjen en kommentar

Verdens beste diett

I desperasjon på å bli «slank og fin» har vi en tendens til å ta alt vi leser for god fisk. Derfor når jeg nå skal fortelle hva jeg mener om kosthold og dietter er dette mine meninger. Jeg har ingen bachelorgrad i kosthold, ei har jeg annen form for ekspertise. Det eneste jeg har er mine egne erfaringer om hva som har fungert for meg. Jeg tror mange av oss blir forvirret over hva vi «skal» eller «burde» spise fordi det er så mange svar der ute. I et hver ukeblad finner man nye artikler om dietter og kosthold, og den ene artikkelen motsier den andre. Noen mener fett er dum, andre mener fett er bra, men sukker er dumt. Noen sier vi skal faste, andre sier vi skal spise hver tredje time. Dette innlegget sier ikke hva du skjal gjøre, men det sier hva jeg har gjort og endret for å bli den jeg er i dag. Og med det mener jeg ikke nødvendigvis at fokuset skal være på å bli liten og slank, men på hvor deilig livet kan være når man velger et kosthold som er bra for en selv. Selv har sluttet med de tre tablettene jeg «måtte» ta daglig for å fungere ordentlig (blant annet migrenetabletter som jeg har tatt daglig i over seks år) og har blitt et soleklart A-menneske som spretter ut av senga så fort sola står opp.

Verdens beste diett gjør godt for kropp og sjel. Og ikke minst for humøret ;)

Verdens beste diett gjør godt for kropp og sjel. Og ikke minst for humøret 😉

Slik har det ikke alltid vært. I løpet av mitt første semester i Australia gikk jeg opp syv kilo på fire måneder. Syv kilo er ganske mye når en er 1.67 på strømpelesten. På den positive siden hadde jeg plutselig fått to gigapupper (pupper er hovedsaklig fett. Mer fett = større pupper), men på den andre siden kunne jeg plutselig kjenne magen min folde seg når jeg bøyde meg, jeg følte meg dvask, overarmene mine var blitt mye større, jeg hadde lagt på meg mye rundt ansiktet, jeg sov dårlig og hadde lite energi. Jeg måtte også kjøpe en bukse i størrelse 12, og det var ikke særlig artig når jeg egentlig er en størrelse 8. Jeg følte meg ikke særlig fresh for å si det sånn. Hva gjorde jeg galt? Jeg trente mer da enn jeg gjør nå, allikevel la jeg på meg. Og det er her mange tar feil, skjønner du. Du har kanskje hørt det før, men jeg sier det igjen fordi dette kan utgjøre en stor forskjell: 80% av jobben er på kjøkkenet, resterende 20% er ved hjelp av trening. Nå skal dere ta disse tallene med en klype salt, men hva som er viktig å forstå er hvor utrolig viktig kosthold er. Ønsker du å bli strammere i kroppen er det ikke mye vits i å dra på treningssenter fire ganger i uken, om du forsatt spiser søppelmat (med mindre det er kun for å forbedre kondisjon eller bli sterkere uten at det synes). Søppelmat for meg er alt som har gått igjennom en prosess før det kommer på talerkenen. Det er unaturlig mat. Mat med tilsetningsstoffer og alt for mye salt og sukker.

1503908_696785373679607_911080221_n

Tilbake til da jeg var øldrikkende, trodde jeg spiste «sunt», trente mye og plutselig hadde gått opp syv kilo med nesten 30% kroppsfett.

Så hva gjorde jeg i løpet av mitt første semester i Australia som førte til at jeg este ut som en bolledeig på heving? Jeg trenet jo som bare hjuling?? Jeg drakk alkohol og spiste bearbeidet mat (hurtigmat, ferdig-mat, kjært barn har mange navn). Noe av det jeg spiste da gir meg frysninger nå. Jeg kunne for eksempel spise fyllt pasta med hjemmelaget ostesaus (ost og fløte) og øl til maten. Jeg drakk også cappuccino daglig. Fyttigrisen, og jeg lurte på hvorfor jeg la på meg? Men det kan være vanskelig å forstå hvor ille slik mat faktisk er, og hvor fort gjort man drikker og spiser unødvendige kalorier. Fedme, diabetes og noen former for kreft her gått opp i rekordfart de siste 20 årene, og de er uten tvil relatert til de fire dødssyndene som hvert helsefag på universitet printer inn i hjernen på studentene: usunt kosthold, tobakk, mangel på fysisk aktivitet og alkohol. Allikevel velger vi å drikke alkohol, spise ferdigmat og ta bilen istedenfor sykkelen. Merkelig, spør du meg.

Så hva er egentlig sunn mat? Tenk ren og naturlig. Jo renere og mer naturlig du spiser, jo gladere blir kroppen din. Ikke bli lurt av nøkkelhullprodukter i butikken eller 0% fett logoer. 0% fett produkter har som oftest ufattelig mye sukker og andre stoffer du absolutt ikke har lyst til å spise. Jeg sier ikke at alle nøkkelhullprodukter er dritt, men vaer kritisk. Disse produktene lurer oss ofte til å tro at vi er sunnere enn det vi egentlig er. Prakteksempel: Jente kommer ut av treningssenteret, drikker en sportsdrikk eller Pepsi Max/Coca Cola Zero og spiser en nøttebar som er proppfull av sukker og e-stoffer. Hadde hun valgt rent mat hadde hun drukket vann og spist en banan. Ser du forskjellen? Hvis du ser forskjellen på dette eksempelet har du forstått poenget mitt. Jeg vil ikke fortelle deg hva du kan spise og ikke, men jeg oppfordrer deg til å være litt mer kritisk til «sunn» mat. Mange produkter og merker påstår at de er sunne fordi dette selger. Det er ren og skjær markedsføringsstunt for å øke salg og omsetning. For din egen del oppfordrer jeg deg til å velge så ren og naturlig mat som mulig, støtt lokale bønder når du har sjansen og lag din egen middag fra bunnen av. Da vet du iallefall hva som er i den. Og for all den, kutt ut enhver form for brus (dette inkulderer light produkter) og alkohol om du ønsker å bli strammere i fisken og generelt oppleve økt livskvalitet.

Det å spise sunt (verdens beste diett) er ikke så vanskelig som vi skal ha det til. Det er bare det at vi velger å gjøre det vanskelig, for da har vi en unnskyldning for å spise dritt. Mennesker leter alltid etter unnskyldninger for å rasjonalisere deres oppførsel, også du. Spiser du rent og naturlig er det ikke så farlig om du ønsker å kose seg med en sjokolade eller glass vin i ny og ned. Alt i moderasjon. Bruk sunn fornuft, styr unna alt som er ferdiglaget, velg frukt og grønt framfor sjokolade- og nøttebarer og alltid, alltid velg vann eller sort kaffe framfor andre leskedrikker som er proppfulle av sukker og e-stoffer. Det er ikke så vanskelig, skjønner du. Og jeg lover at livsstilsendringen er verdt det. Å spise sunt har ingenting med slanking å gjøre. Det er en livsstil og en investering i kropp og sjel. Jeg tror på et balansert kosthold og ser på kroppen min som et fantastisk maskineri som fortjener det beste påfyllet en kan få, slik at man har energi til å gjøre de tingene man har lyst til. Fyller jeg kroppen min tilstadighet full av alkohol, pasta, brus og potetgull føler jeg meg rett og slett dritt med laber energi. Jeg blir sliten, men sover allikevel dårlig. Derfor velger jeg heller mat og drikke som gir meg futt og energi! Det flotte er at vi alltid har et valg, og har selv full kontrol over eget kosthold. Det betyr at du kan velge å ta sunnere valg når som helst. Kanskje allerede fra i dag av. insta16 Små endringer i matveien kan føre til store forskjeller i både hvordan du føler deg og ser ut:
Juice, velg vann eller hjemmelaget juice.
Cappuccino, kaffe latte og chai te, velg sort kaffe eller vanlig te.
Nøttebar/proteinbar, velg banan.
Brød, velg hjemmelaget knekkebrød.
Brus & sportsdrikk, velg vann.
Pasta, velg hjemmelaget kyllingsalat.
Sjokolade, velg gulrøtter.
Yoghurtnøtter, velg naturlige nøtter uten salt.
Alkohol, velg hjemmelaget juice (drink uten alkohol)
Holidaydip (med rømme), velg hjemmelaget hummus
Tacolefser, isbergsalatblader

Det beste hjelpemiddelet til en sunnere hverdag og økt livskvalitet er å alltid ha rene og sunne matvarer lett tilgjengelig. Selv drasser jeg på en stor pose økologiske gulrøtter på skolen, hver dag, fordi jeg vet jeg alltid blir småsulten i løpet av dagen. Og når jeg er småsulten er veien til boller eller sjokolade farlig kort. Har jeg derimot gulrøtter og bananer liggende, eller en pose mandelnøtter, kan jeg gi meg selv påfyll før jeg blir så sulten og desperat at jeg løper til butikken og kjøper alt som kan øke blodsukkeret mitt raskt. Det kan ta litt tid å venne seg på et renere kosthold, spesielt om kroppen er vant til sukker fra nøttebarer, brus og andre kjappe karbohydrater, men søtsuget blir enklere etter hvert og til slutt har man det ikke i det hele tatt. Trenger du inspirasjon til oppskrifter uten sukker anbefaler jeg det å ta en titt på bloggen til Sarah Wilson på http://www.iquitsugar.com. Lykke til! 🙂 sumbawa

This entry was posted in: Hverdag

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s