Travel
Legg igjen en kommentar

12 ting jeg elsker med Australia

HAPPY AUSTRALIA DAY! I dag, den 26. januar, er nasjonaldagen til Australia, og i den ære skal jeg liste tolv ting jeg elsker med landet jeg har falt pladask for. Nå har jeg bodd i Australia i to år, og til sommeren har jeg ikke vært hjemme på over ett år. Det er det lengste jeg har vært vekk fra Norge og familien min noensinne. Australia begynner å føles ut som hjemme, og nå når jeg bor i Bali savner jeg faktisk Perth og universitetet (kommer sikkert til å ta tilbake det sitatet når siste året på universitetet starter i mars). Uansett, here’s to the land down under. The place of red dirt and flies:

beach

Strendene
Australia har noen av de vakreste strendene jeg noensinne har sett, med kritthvit sand og krystallklart vann så langt øyet kan se. Jeg snakker ikke om Bondi eller Cottesloe her, altså. Skal du oppleve de virkelige vakre Australske strendene bør du leie en bil og dra vekk fra byen. Før vi reiste til Bali i starten av desember var vi på dagstur downsouth, og mens vi padlet på padlebrettet mitt ble vi plutselig omringet av seks delfiner. Delfinfamilien hoppet og lekte rundt oss i over 20 minutter før de svømte videre. Det var noen av det sykeste og vakreste jeg har opplevd i mitt liv!

Margaret river

Klima
Siden jeg bor i Vest-Australia har vi faktisk kalde og regntunge vintre, men de varer kun i 3 måneder så er det 30 grader i skyggen igjen. Kortere vintre enn det vi har i Norge, for å si det sånn. Perth er faktisk den mest solrike byen i hele Australia (jeg googlet dette før jeg valgte å flytte dit) og det gjør virkelig livet lettere. I Australia kan men stort sett være ute dagen lang, og det er noe jeg digger med Australia. Enten det er å spise middag i hagen, piknikk i parken eller padletur ned Swan River er været som oftest på din side.

winery

Parker
Er det noe Australia har skjønt, så er det verdien av flotte parker. Dette kan ha noe å gjøre med overnevte; de har faktisk et klima som gjør det mulig å bruke mye tid i parkene. Ikke bare er parkene i Australia utrolig vakre å se på og gå igjennom, de er også utstyrt med bord og benker, fellesgriller, treningsutstyr og lekeplasser for barna. Og det er mange av dem. Er den ene parken full, er det bare å gå til den neste.

love

Sunday Session
I Norge er søndager kanskje den tristeste dagen i uka. Slik er det ikke i Australia. Mens de store festdagene i Norge ofte er på torsdag (for studenter) eller på lørdag (for alle andre), er søndager den store dagen i Australia. Veldig merkelig konsept, med tanke på at alle har jobb eller skole på mandag, men det bryr de seg fint lite om. De starter bare tidligere på dagen, slik at en kommer seg i seng til rett tid. Aldri mer kjedelige søndager med andre ord. På med leppestift og dansetrusa!

kenguru

Kenguru og dyreliv
«Ni av ti dyr som kan drepe deg bor i Australia«. Selv om dette ikke er noe å juble over, er det å få se kenguru på nært hold ganske kult. De er så søte. Dessuten smaker de godt. Beklager til alle vegetarianere!

Min egen grønnøyd surfer

Min egen grønnøyd surfer

Surfere
Solbrune, vakre kropper og grønne øyne. Det er enklere å finne digge surfere i Bali enn i Australia, da de fleste Australske surfere evakuerer til Bali fordi det er så mye billigere å bo her og havet er alltid varmt nok til å surfe i boardshorts. Bare et vennskaplig tips om du er singel og ønsker å møte en surfer. Mange av mine venninner som har kommet til Perth for en liten periode sukker oppgitt når de finner ut at myten om halvnakne, solbrune surfere med langt, solblondt hår faktisk ikke er sann. De er iallefall ikke veldig enkle å finne. «Hvor er alle de digge mennene da?, spør de» (Oda!). Ikke i byen, iallefall.

Tross i mangfold og kulturforskjeller er det godt å ha norske venner også. Her med en bergenser og østlending.

Tross i mangfold og kulturforskjeller er det godt å ha norske venner også. Her med en bergenser og østlending.

Mangfold
Selv om jeg griner hver gang jeg betaler skoleavgiften min (det er tre ganger så dyrt for meg å studere i Australia enn det ville vært å studere hjemme i Norge), er bare mangfoldet i seg selv verdt hver eneste krone. Vi er ofte seks-sju nasjonaliteter bare i en klasse, og dette fører til diskusjoner og en forståelse og respekt for andre kulturer jeg aldri ville fått hjemme.

Krølle på padlebrett

Krølle på padlebrett

Språket
Mulig jeg er biased fordi jeg bor i Australia, men Australsk aksent er så utrolig sjarmerede (les: sexy). Jeg tipper jeg kunne forelsket meg i en stein, så lenge den steinen snakket Australsk. Drit i Amerikansk, Britisk og Sør-Afrikansk. Australsk er tingen! Når det er sagt, kan det være vanskelig å skjønne Australske om de prater med veldig mye slang. Jeg måtte faktisk spørre ene foreleseren min om han kunne snakke litt tydligere fordi jeg ikke skjønte et ord av hva han sa. Du kommer til å skjønne hva jeg mener når du reiser hit selv og blir introdusert til bogans.

wine n dine

Vingårder
Vakre omgivelser, nydelig mat og noen av verdens beste viner. Hva mer kan en spørre om? Vingårdene har også utendørskino og konserter om du drar dit på de riktige datoene. Det er så mange vingårder tre timer utenfor Perth at du ikke rekker å besøke dem alle, selv om du bruker en hel helg. Vinsmaking er gratis, og om en ikke spytter ut vinen etter hver smaksprøve kan man bli ganske fnisete etter endt vintur. Husk å drikk vann innimellom slagene!

vingårder

Turistposering ved vintønnene

 

Pengesedlene
Sedlene i Australia er vannfaste. Er ikke det kult? Det betyr at du kan glemme dem av i shortsen din eller bikinitoppen, ta en svømmetur og fortsatt ha penger som ikke er smuldret opp eller klistret sammen. Så klart har surfenasjonen plastikkpenger.

breadincommon

Favorittkafeen min i Freo; Bread in Common

Suburbs
Bydelene, kalt suburbs, i Australia har hver sin personlighet. Med det mener jeg at den ene bydelen kan se helt annerledes ut og representere noe helt annet enn de andre, og at man alltid finner sin favoritt. Det er en bydel for kunstneriske sjeler, det er en bydel for de som liker å feste, det er en bydel for familier og en bydel for fashionistaer. Dette gjør at en kan utforske byene uten noensinne å gå lei, for det er alltid noe nytt å se eller gjøre. Enten om det er å utforske en ny bydel eller besøke en nyåpnet kafe eller restaurant. Mine favorittbydeler i Perth er Freo og Mt Lawley. Subiaco er også ganske søt.

lemons

Du kan dra på sitron- og appelsinslang
Ingenting i verden slår ferske sitrusfrukter! Mandariner, appelsiner og sitroner vokser over alt. Seriøst.

Svigermor, mamma og meg i smurfetreet mitt i Valley of the Giants

Svigermor, mamma og meg i smurfetreet mitt i Valley of the Giants

De har store trær
Da jeg var lita ønsket jeg alltid at jeg var en smurf. Ønsket gikk nesten i oppfyllelse da jeg besøkte Valley of the Giants i Denmark i Vest-Australia. Jeg kunnte stå inne i et tre, og for et lite øyeblikk forsto jeg hvordan det ville vært å være en smurf, og det var fantastisk

Sunset in Denmark, Australia

Sunset in Denmark, Australia

Hva elsker du ved Australia?

This entry was posted in: Travel

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s