Hverdag
Legg igjen en kommentar

Reisetips: skal du ut å fly? Her er rådene som gjør turen mer komfortabel

Konkurransen i luftrommet har ført til at mange flyselskaper har gjort flyturen mindre fornøyelig for passasjerene. På kortere flyreiser har flyselskapene spart penger ved å skvise så mange seter som overhode mulig i ett fly og kreve ekstra betaling for alt fra bagasje til mat. Forbi er tiden hvor en kunne dingle med bena i flysetet og nyte en gratis, men tørr baguett med en klatt smør og en skive gulost. På lengre flyturer er maten heldigvis inkludert, men setene er fortsatt relativt trange og 12-timer på et fly kan føles ut som en livstid. Jeg har blitt god på å fly etter å ha oppnådd sort belte i reising. Det skulle vel bare mangle siden jeg «pendler» Norge-Australia og har hatt min dose timer i et flysete. Så hva bør man pakke og ta med seg på flyet? Her er mine beste reisetips til å gjøre flyturen og reisen mer fornøyelig:

Tips til flyturen og reisen:

 • Ha med et stort skjerf eller sjal. Dette kan brukes til det meste. Når flyet pumper aircondition er det kjekt å kunne dekke til hals og nakke. Du kan også bruke sjalet som pledd om du er en av de som sover bedre om du har noe å bre over deg selv. Jeg er sånn. Veldig lite praktisk, siden jeg bor i Australia og det er over førti grader i skyggen. Men jeg er simpelten nødt til å sove med dyne, noe som resulterer i at jeg svømmer i svette. Steve mener en bør ha på seg snorkleutstyr i samme seng som meg, om en ikke ønsker å risikere drunkingsulykke. Tilbake til sjalet, om du reiser til Asiatiske land, er enda en god grunn til å ta med seg sjal at du kan dekke til skuldre når det skulle være passende. Ikke alle setter pris på små tubetopper som nordmenn, og det kan være kjekt å ha noe lett og enkelt å dekke seg til med enten det er et tempel eller på flyplassen. Å prøve å kle seg etter landets normer gjør man av respekt, synes jeg.
 • Alltid ha en penn tilgjengenlig. Mange land krever at du fyller ut skjema for ankomst, og det er irriterende å havne bakerst i køa i security check’en fordi en glemte å ha med seg penn på flyet og måtte fylle ut skjemaet mens alle andre cruiser forbi med sine ferdigutfylte skjema. Detfor; ha med penn og fyll ut skjema på flyet. P.S det hjelper ikke å ha med penn om den ligger i håndbagasjen din som du faktisk er ti seter bak deg fordi det ikke var plass til håndbagasjen din hvor du sitter. Derfor ha penna i hånda, bak øret eller lim den fast i panna. Så lenge du har den lett tilgjengelig og kan nå den mens du sitter i flysetet.
 • Ha med sokker i håndbagasjen. Selv om en reiser til og fra et varmt land blir det alltid ganskje kjølig i flyet på reisen, og det er ikke digg å fryse i over fem timer i strekk. Derfor er det veldig komfortabelt med sikkelige sokker. Jeg elsker å være komfortabel og varm. Med Mimmi sine hjemmestrikka ullstrømper og en film føler jeg meg nesten like komfortabel på flyet som jeg ville gjort hjemme i sofakroken foran tven. Minus flyskrekken, den knøttlille tvskjermen og det faktum at flysetet har usedvanlig rett rygg.
 • Kjøp mat og drikke før du går om bord. Mange flyturer som varer 3-5 timer gir ikke ut mat på flyet. Mulig jeg snakker kun for meg selv her, men fem timer uten mat er lenge. Husk at det også tar tid å komme seg ut av flyet samt hente bagasjen, så de fem timene uten mat kan raskt bli sju. Derfor er det lurt å kjøpe en flaske vann, en banan, potetgull eller liknende som er enkelt å ta med seg på flyet. Dette må du selvfølgelig kjøpe etter du har sjekket inn, siden det ikker lov til å ta med seg flytende veske eller mat igjennom security checken. Vær obs på at noen flyplasser har en security chack igjen rett før du går ombord på flyet, og at de noen ganger ikke lar deg ta med noe mat eller drikke på flyet. Dette gjør de for eksempel når du flyr ut av Bali sin flyplass i Denpasar, men Denpasar er den eneste flyplassen jeg har opplevd dette.
 • Lag en heidundrenes spilleliste på spotify! Musikk kan gjøre underverker for humøret ditt, enten om du vil høre på sanger som får rockefoten din til å bevege seg eller om du ønsker å høre på rolige sanger som er balsam for ørene. Selv er jeg nødt til å høre på DJ Broiler og Ylvis for å pumpe meg selv opp i godt humør fordi jeg er litt redd for å fly. Hvordan går det ant å ha flyskrekk når en elsker å reise og oppleve nye ting? Ikke særlig praktisk med tanke på at jeg bor i Australia, mens familien min bor i Norge. Men en kan ikke gå rundt å være redd for alt heller, for det hadde blitt et trist liv.
 • Last ned en lydbok. Blir den heidundrenes spotifylista litt for mye er det å laste ned en lydbok en god ide. Jeg digger lydbøker, eventuelt last ned et språkkurs om du reiser til et land hvor du ønsker å lære deg språket. Habla español!!
 • Ta med pcen din, selv om flyet ikke har WIFI. Har du noen favorittblogger eller andre nettmagasiner, men ingen tilgang til WIFI på flyet du reiser med? Løsningen her er genial, selv om den ikke er like bra som å ha tilgang til nett; mens du har tilgang til WIFI, enten om det er hjemme eller på flyplassen, gå innpå de bloggene du ønsker å lese, la de laste opp, klapp igjen pcen din uten å lukke tabene og vips så har du tilgang til favorittbloggene dine offline. Dessverre kan du kun lese første side av bloggene, side du ikke kan laste opp nye sider uten tilgang på nett, men bedre enn ingenting ikke sant? I skrivende stund har jeg lastet opp fem av mine yndligsblogger selv, og har kalkulert med inkuldert skriving av blogginnlegg vil de bloggene holde meg opptatt i akkurat to timer. Og det er jaggu flott, for flyturen fra Bali til Singapore tar kun 2 ½ timer.
 • Ha med en ekstra t-skjorte. En kan svette, søle og sikle i løpet av en flytur. Det er digg å ha muligheten til å putte på en ny trøye før man lander, så man føler seg fresh når man skal gå ut av flyet igjen. Et annet tips er å spraye litt parfyme på den nye trøya di, slik at du lukter som en blomst og føler deg ekstra fresh.
 • Reis i briller. Om du bruker linser, anbefaler jeg deg å bytte ut linser for briller den dagen du reiser om du skal reise langt. Aircondition på flyet tørker ut linsene dine, og gjør de tørre og seige. Ikke særlig digg. Om du er for kul til å bruke briller offentlig, kan du reise med linser, men bruke brillene mens du sitter i flysetet for så å ta på et nytt par med linser når landingen nærmer seg. Du har lov til å ta med deg linser på flyet, så lenge væskeinnholdet er mindre enn 100ml totalt.
 • Ha med en liten pute eller nakkestøtte. Dette punktet trenger ikke mer forklaring enn at det er mye mer komfortabelt å ha noe å støtte nakken sin på, enn å streve med å sove fordi hodet dingler fra side til side for hver gang en nesten holder på å sovne.
 • Ha med tyggis. Ikke bare gjør tygginga «take off» og landing mer fornøyelig da bruk av kjeven minsker sjansen for at ørene dine popper på grunn av lufttrykket. Tyggis hjelper også på ånden, slik at pusten din slipper å lukte som en blaut bikkje, noe som mest sannsynlig vis skje med mindre du har med tannkost.

Sist men ikke minst; vær tålmodig og trivelig. Ingenting er verre enn flyvende surfiser, og køen kommer ikke til å gå noe raskere om du henger med leppa. Pust, slapp av, smil og vit at du snart er framme til din destinasjon. Er flyet forsinker kommer du fortsatt til å vinne mer på å puste, slappe av og vite at alt ordner seg. Forsinkelser kan du ikke gjøre noe med uansett. God tur, and remember to smile while you still have teeth!

Sumbawa

This entry was posted in: Hverdag

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s