Lifestyle
Comments 2

Jakten på lykke

Har du noen gang lest noe som virkelig ga mening? Noe som ga så mye mening at det kanskje forandret synet ditt på en ting for alltid? Jeg kom over en slik artikkel her forleden dag. Etter å blitt introdusert til psykologi igjennom University of Australia’s psykologi 101-klasse for to år siden, ble jeg frelst. Jeg har i ettertid fortsatt med coaching og social psychology i sport og performance. Social psychology er uten tvil min favoritt, og har i ettertid lest mange artikler og journaler på egen hånd utenom skoletiden. Hvordan mennesker kan bli skikkelig gode har alltid fascinert meg, og jeg jobber nå med å coache mennesker til å bli den beste utgaven av seg selv. Jeg ble over gjennomsnittet begeistret da jeg fant en studie og artikkel av Dan Gilbert, en velkjent psykologi og Harvardforeleser, som han nevnte i sin TED-talk. Jeg anbefaler dere å youtube navnet hans og ta en titt på det fantastiske arbeidet han har gjort innen «positiv psykologi». Veldig interessante og spennende ideer, og for min del gir de virkelig mening. La meg forklare deg hvorfor vi mennesker til stadighet lurer oss til å tro at å ha frihet til å velge mellom tusen alternativ faktisk gjør oss mer ulykkelige enn lykkelige, og at dette kan være en av årsakene til at mange føler seg rastløse og tomme. Vi søker stadig etter noe mer, måler oss opp med de vi følger på instagram og lurer på om gresset er grønnere på andre siden. I følge Dan Gilbert trenger ikke dette å være tilfelle. I mange tilfeller er det faktisk motsatt.

«Impact bias» kalles det når vi tror en hendelse kommer til å påvirke livet vårt mer enn det faktisk gjør. Klassiske eksempler på dette er «om jeg mistet 5 kilo ville jeg blitt mye lykkeligere» eller «om jeg hadde vært millioner ville livet mitt vært fantastisk, fordi da kan jeg kjøpe meg en rød Ferrari og dra på ferie til Bahamas». Det er flere årsaker til at dette ikke er sant, noen av årsakene er «law of adaptation» (loven om tilpassning) som sier at uansett hva vi eier, hva vi gjør eller hvor vi bor, blir vi med tiden vant til det. Vi tilpasser oss. De første gangene du kjører rundt i din nye, røde Ferrari kjenner du sikker sommerfugler i magen og føler deg super kul, men etter den 381. kjøreturen er du blitt så vant til å farte rundt i din røde, Ferrari at du ikke merker noe forskjell. Det kunne like gjerne vært en Opel for alt du er klar over. Samme med de fem kiloene du så sårt ønsker og miste, og du tror du kommer til å leve på en rosa sky om du bare hadde vært bittelitt tynnere. Etter de fem kiloene er mistet er du blitt så vant til din nye kropp at «lykken» over å ha mistet de fem kiloene blir helt fraværende. Igjen har du tilpasset deg din nye situasjon. Du er blitt vant til det.

2014 har vært et utfordrende år på mange måter, og da jeg søkte trøst og komfort hos en fantastisk god venninne av meg, og lettet alle mine sorger og bekymringer for henne ble hun helt stille et øyeblikk før hun sa: «Jeg ville aldri trodd du var så usikker på så mange områder om du ikke hadde fortalt meg dette. Du er jo så slank og flott, og har en kjempekjekk samboer«. Et prakteksempel på «impact bias«; en tror at å være, for eksempel, slank vil gjøre en enorm forskjell på lykke og livskvalitet. Dan Gilbert forklarer dette konseptet nærmere med å fortelle om en studie gjort på dette området, hvor de målte nivå av lykke med personer som hadde vunnet i lotto sammenlignet med personer som hadde vært i en ulykke og blitt lam for resten av livet. «Alle» tror vi de som vant lotto var lykkeligere et år etter hendelsen, men studier viser at de som ble lam for resten av livet var like lykkelige 12 måneder etter hendelsen som de som vant lotto. Faktisk var noen av de som ble paralysert lykkeligere enn de som vant lotto. Igjen viser studier at menneskers tro på at penger løser alt og gjør oss lykkelige er feil.

En annen studie som er gjort av Dan Gilbert og hans gode hjelpere på Harvard University (det er dette studiet som ga meg et mega «aha-øyeblikk») er menneskets tro på at å ha masse valgmuligheter, å være fri til å velge, gjør oss lykkeligere er feil. Dette ga mening for meg, for jeg har hatt mang en diskusjon med venner i liknende livssituasjoner (vi bruker penger på reiser, utvikling og opplevelser, og gjør alt for å ikke ha en vanlig «åtte til fire-jobb» eller slå oss til ro) om hvorfor vi som har reist og opplev så mye og har så mange valgmuligheter i livet gjennom utdanning og jobb fortsatt føler at noe mangler. Vi tenker, grubler, veier opp og ned på ting. Vi søker stadig etter nye ting som vil gi oss ro, samtidig som vi vil ha frihet til å velge mellom hva verden har å tilby. En kan for guds skyld ikke slå seg til ro med noe middelmådig, enten om det er jobb, valg av yrke eller partner. Nå skal jeg fortelle deg noe interessant om denne tankegangen (som jeg har hatt i så mange år nå), og forhåpentligvis gir den like mye mening for deg som den gjorde for meg (stakkars Steve. Jeg blir helt i ekstase når jeg finner en god journal eller studie, og løper alltid inn på kontoret hans for å fortelle ham hva jeg har lært. Min entusiasme deles ikke alltid med ham dessverre. Han liker surfing, jeg liker psykologi. Forhåpentligvis kan jeg engasjere dere mer enn ham):

Dette er eksperimentet de gjorde på Harvard som gjorde meg så begeistret: Et sort-og-hvitt fotokurs ble holdt for noen studenter hvor de fikk gå rundt på campus, ta bilde av sine favoritting og personer, for så å framkalle bildene i et mørkerom etterpå. Da de var ferdige, godt fornøyd med alle de fine bildene sine, ble de fortalt at de skal plukke ut sine to favoritter. De ble så spurt hvilket av de to de ønsker å beholde. «Må jeg gi slipp på ett?» spurte de. De ble fortalt at det ene bildet ville bli brukt som bevis på eksperimentet, og det andre bilde kunne de beholde, men de må ta et valg. Eksperimentet hadde to vilkår (hvor studentene ble delt opp i to grupper); en gruppe ble gitt fire dager på å bestemme seg på. De kunne når som helst komme tilbake til fotokurslokale og bytte bilde om de fant ut at de ombestemte seg. Om de ikke kom seg til lokalet, ville læreren selv komme hjem til dem for å bytte bildet for dem om det var det de ønsket. Den andre gruppen ble fortalt det motsatte; de måtte bestemme seg for hvilket bilde de ønsket å beholde da et av bildene vil bli sendt til England med posten i dag, og de kommer aldri til å se det bildet igjen.

Så hva var resultatet? Studentene som var blitt gitt fire dager på bestemme seg på hadde grublet seg ihjel om de skulle beholde det bildet de hadde valgt eller om de skulle gå å bytte det. Hva om jeg angrer meg på valg av bildet? Kanskje jeg liker det andre bildet bedre? Er dette bildet egentlig noe finere enn det andre? Noen uker etter fotokurset ble studentene i de to gruppene spurt om de var fornøyd med valg av bildet, og svaret var ganske interessant. De studentene som hadde hatt muligheten til å bytte bilde innen fire dager, likte bildet sitt mye mindre enn de som ikke hadde muligheten til å bytte. Faktisk så var de ganske så ulykkelig med hele resultatet, og følte de hadde valgt feil bilde. De var ikke fornøyde med bildet i det hele tatt, i motsetning til den andre gruppen som likte sitt valg av bilde veldig godt. Dette foreslår at vi er lykkeligere når vi slår oss til to med det vi har, uten å dvele noe mer over det.

På det neste eksperimentet brukte de en ny gruppe av studenter. Som før ble det holdt et sort-og-hvitt fotokurs, men denne gangen ble studentene introdusert til betingelsenne før de begynte å fotografere istedenfor etter endt fotokurs. «Dere kan selv velge om dere ønsker å plukke ut et favorittbilde i dag uten mulighet til å bytte, eller om dere ønsker å ha fire dager på å bestemme dere på«. Her kommer catch 22; 66% (hele 2/3!) av studentene ønsket å ha muligheten til å ombestemme seg. Det betyr at 66% ønsket selv å være i en situasjon som til syvende og sist kommer til å gjøre dem mer ulykkelig og misfornøyd enn det de i utgangspunktet trenger å være. Kjenner du deg igjen? Vi tar selv valg som gjør oss ulykkeligere, fordi vi tror at å ha flere valg gjør oss lykkeligere! Wow, var det jeg tenkte da jeg leste og forsto dette. Vi tenker oss gale. Vi grubler over valg, og spekulerer på om vi ville vært lykkeligere i en annen jobb, i en ny bil eller med en annen partner. Trikset, i følge Dan Gilbert, er å slå seg til ro med det man har. Dette er hva han kaller «syntetisk lykke«. Å bevisst velge å være glad og takknemlig for hva man har, istedenfor å lurtitte over gjerdet med bekymringer om at gresset kanskje er grønnere på den andre siden gjør deg lykkeligere. Er ikke dette en revolusjonærende tanke? «A happy life is not always about getting what you want. It’s about learning to enoy what you get» leste jeg i en artikkel skrevet av T.L Rasmussen og T. Christensen. Amen to that! Nå sier jeg ikke at vi ikke skal sikte høyere, eller at vi skal ta oss til takke med situasjoner vi er ulykkelige i, men jeg håper vi alle kan sette mer pris på det vi har og ta oss tid til å vanne gresset vi allerede står på før vi beveger oss videre.

grass

This entry was posted in: Lifestyle

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s