Travel
Comments 2

Svipptur til Singapore

Det var tre spørsmål som dukket opp i løpet av mine første timer i Singapore:

1. Hvordan klarer de å holde byen så ryddig? (oppfølger spørsmål; hvordan har normen blitt så akseptert? I Norge og Australia prøver vi også å lære barna å kaste ting i søpla, men det er så mye mer lettvint å hive det ut ruta eller bare la det ligge).
2. Hvor kommer alle pengene fra?
3. Hvem er det som bor i Singapore, egentlig?

Disse spørsmålene kom nok tydeligere frem for min del fordi jeg fløy til Singapore etter å ha bodd på Bali i en måned. Bali er rake motsetningen til Singapore med søppel flytende over alt, lav levestandard og ikke-eksisterende infrastruktur. Iallefall i forhold til Singepore sine rene og høyteknologiske gater. Jeg visste ikke noe om Singapore dagen vi fløy inn. Jeg visste ikke en gang om Singapore var en by eller et land. Jeg visste så lite at jeg spurte taxisjåføren om «hvordan sier man thank you på Singapore?», «thank you» svarte han. Det viste seg at de snakker engelsk i Singapore. Jeg følte meg svært lite bereist akkurat da, men taxisjåføren tok det med en latter og fortalte at i Singapore snakket de både engelsk og kinesisk. Nå i ettertid har jeg lært at Singapore har fire offisielle språk: både engelsk, kinesisk, malay og tamil, selv om engelsk er det mest brukte språket både i forhandlinger og i skolesystemet.  Back in the days var de en Britisk koloni, og har arvet engelsk derfra. Tenkte bare å fortelle dere dette, slik at dere vet mer enn meg til dere selv skal oppleve Singapore. Singapore er også en «city-state, and a contry of its own». Så vet dere det. Ikke bare en by, altså.

Singapore er kjent for å være rent. Steve fortalte med stor entusiasme at de kapper av fingrene til personer som forsøpler gatene i byen. Selv om jeg ikke helt tror på alt den mannen sier, vet jeg at storbyen er kjent for å være «clean and green». Så hvordan klarer man å holde en by med 5,4 millione innbyggere søppelfri når Trondheim med sine knappe 180 000 ikke klarer å hive tyggegummi og snus i søppelbøtter en gang? Hvordan har deg seg at «alle» resirkulerer og at å rydde etter seg er en godtatt, om ikke forventet, norm? Har du noensinne vært på marinen i Trondheim i mai? Point made. Australia er ikke mye bedre heller, dessverre. Så hva har Singapore gjort riktig for å skape denne trenden var det jeg lurte på mens jeg gikk langs de rene gatene i byen. Det viste seg at så tidlig som i 1968 startet regjeringa med en «hold Singapore ren»-kampanje, og prosjektet «clean and green» startet hvor målet var å være den reneste og grønneste byen i verden. Snakk om å være forut sin tid! Så regjeringa brukte tid og penger på å sette forsøpling på agendaen, samt verdien av en ren by. De brukte også tid og penger på å sette på plass systemer for avfallshåndtering, noe som sikkert har vært kritisk for Singapore sin suksess. Er det ikke praktisk og enkelt, blir det som oftest ikke gjort. Med mindre normen er å gjøre det. Som for eksempel i Singapore, hvor de har det praktiske og det mantale på plass når det kommer til avfallshåndtering. Kjekt å vite.

Over til spørsmål nummer to; hvor kommer alle pengene ifra? Singapore ser ut som en by fra en annen planet. Sånn helt seriøst. Igjen kan det hende at fordi jeg kom fra Bali at forskjellene virket mer ekstreme enn om jeg hadde flydd til Singapore fra Perth. Uansett, bygningene i Singapore er så moderne at jeg aldri noensinne har sett på maken. Teknologi og fancy arkitektur over alt. Store palmehager på toppen av skyskrapene, og laser- og lysshow fra bygningene. Du kan lukte penger mens du går langs gatene, så hvor kommer disse pengene ifra egentlig? Å bygge alle disse fancy byggene er iallefall ikke gratis. Google kunne fortelle at eksport innen elektronikk og biomedisin har hjulpet økonomien. Ikke bare det, men med tittelen «Second freest in the Index of Economic Freedom 2014» har Singapore skapt global interesse innen finanssektoren. De fleste store bygninger i sentrum er skiltet med banker, både internasjonale og nasjonale. Finanshovedstaden, kaller noen det. Landets nulltolleranse for korrupsjon har gjort investeringer i Singapore tryggere enn andre land i Asia. Jeg som har strøket i bokføring bør kanskje ikke flytte dit, med andre ord. For å si det sånn, så skal jeg ikke bli finansminister når jeg blir stor.

Siste spørsmål jeg måtte ha svar på for å få ro i sjela og mentalt plassere Singapore i mitt indre kart er hvem innbyggerne var. Jeg visste det er over 5 millioner mennesker boende i Singapore, men hvor bor de og hvem er de egentlig? De fleste innbyggerne i Singapore bor i offentlig boliger (skyskrapere) og kan nyte «en av verdens høyeste levestandarder» i følge BBC. 75% av innbyggerne er kinesiske, mens malaysiere og indere deler den resterende prosenten. Det er en god del utenlandske arbeidere og i følge en prognose fra regjeringa vil andelen innvandrere øke til 50% innen 2030. Vi kjenner alle noen som jobber FIFY til Singapore, gjør vi ikke? Jeg skjønner godt at folk som trives med å bo i en by ønsker å bo i Singapore. Det er rent, trygt, moderne og tusen ting å gjøre. Malaysia er også bare en busstur unna, om en er keen for å utforske et av nabolandene. Selv har jeg busset opp og ned hele vestkysten av Malaysia på syv (!) dager, men det er en annen historie.

Det var kult å besøke Singapore, selv om 24 timer var litt for lite tid til å virkelig utforske plassen. Men vi måtte skyndte oss tilbake til Bali, slik at Steve fikk surfet igjen. Er han for lange vekk fra bølgene begynner han nemlig å skjelve. Neida. Joda. Litt. Vi fikk iallefall spankulert i verdens reneste og grønneste by, besøkt «Avatarjungelen» i Garden by the Bay (riktige navnet er Cloud Forest) og oppleve China town hvor vi spiste så mye kinamat at det tøyt ut ørene våre. Vi ramlet også tilfeldigvis over et fantastisk massasjested som virkelig anbefales. Det ligger i China Town og heter «Bath Culture Foot Therapy». De har den beste teen og beste massasjen vi har hatt noensinne.

China Town, Singapore

China Town, Singapore

Singapore Sling i Singapore. Klisje! ;)

Singapore Sling i Singapore. Klisje! 😉

Utsikt til Marina Bay Sands

Utsikt til Marina Bay Sands

Utsikten fra Marina Bay Sands

Utsikten fra Marina Bay Sands

Garden by the Bay, Cloud Garden

Garden by the Bay, Cloud Forest

Cloud Forest

Cloud Forest

singapore15

Store baller på denne statuen!

 

This entry was posted in: Travel

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

2 Comments

  1. Inga says

    Først og fremst tusen takk for «stilen» du skrev i kommentarfeltet mitt! Du aner ikke hvor mye jeg setter pris på det. Både gode ord, råd og statistikk ❤

    Singapor ser absolutt ut som en by jeg kunne tenke meg å besøke. Og det virker som om du lever livet ditt akkurat nå. Jeg vil du skal vite at du er en inspirasjon, sikkert for mange, men hvert fall for meg. Takk for at du tørr å gå the road less traveled sånn at sånne som meg har noen å se opp til!

  2. Fantastiske bilder!! 🙂 Har lenge drømt om en liten rundtur i Asia og har lagt min elsk på Singapore, den elsken ble ikke mindre av bildene dine! Virker som en utrolig spennende by med mange fantastiske bygninger og severdigheter.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s