Hverdag
Comments 6

Studier i utlandet

Image

At jeg endte opp med å ta en bachelorgrad i Australia var veldig impulsivt. Jeg sa opp jobben min, søkte studieplass og flyttet nedover på to måneder. Hadde jeg vært litt smartere og langsiktig, hadde jeg selvfølgelig planlagt bedre og spart opp mer penger. Men av og til tar livet en annen vending enn forventet, og man må bare gjøre det beste ut av det. For min del ble det en 180* vending i hva jeg trodde jeg kom til å gjøre. Jeg trodde jeg kom til å skippe utdanning, og klatre opp karrierestigen på den «gamle» måten med hardt arbeid, erfaring og sjarm. For å være ærlig hadde jeg ikke vurdert høyere utdanning i det hele tatt. Iallefall ikke i Australia.

Men nå sitter jeg her da, med rumpa plasser godt utenfor komfortsonen min. Selv om å klatre i systemet ble byttet ut med studier, betyr ikke det mindre hard arbeid. Jeg jobber mye med skolearbeid. Det er vanskelig, og til tider frustrerende. Det er nye ord og terminologier. Ikke bare faglig, men i tillegg på et annet språk. Ja, jeg har reist såpass mye de siste årene at jeg ikke har problemer med å fortelle om meg selv på engelsk eller føre en vanlig samtale, men å stå foran en klasse på tredve elever og fortelle om utfordringer i internasjonal handel og mulige løsninger ved hjelp av Hofstede’s seks dimensjoner er noe annet. Som sagt, så er rumpa mi godt plassert (langt) utenfor komfortsonen min.

comfortzoneEr du like modig som denne gullfisken som tørr å hoppe fra den kjente, kjære bollen sin?

Fordelen med å ha rumpa si utenfor sin egen komfortsone er at læringskruven går rett til værs. Og det i et raskt tempo! Jeg har lært så mye på kort tid, at jeg blir helt overveldet til tider. Til stadighet må jeg klype meg selv i armen, se opp i været og bare rope «TAKK»! Jeg er usikker på hvem jeg takker til. Jeg tror det er en blanding av høyere makter, den norske stat, foreldrene mine og meg selv. Jeg er så takknemlig for at jeg, vi, har muligheten til å studere. Også i utlandet, da gitt! En slik mulighet må man bare gripe med begge hendene.

comfortzone

Det er ikke bare faglig og språklig jeg lærer noe nytt hver dag. Jeg lærer også noe nytt om kulturer, land, personer og livet generelt. Og det er her jeg må ta av meg hatten for University of Western Australia; makan til mangfold av studenter og lærere skal man lete lenge etter. I en klasse på 16 elever er vi fra syv forskjellige land, og alderen varierer fra 18 til 82 år. 82 år! Denne forskjellen på oss studenter gjør at man får svært varierende synspunkt, meninger og erfaringer man aldri i livet ville komme opp med selv. Men får se saken fra flere sider, og man får en dypere forståelse for hvorfor globalisering og mangfold skaper trøbbel i form av misforståelser og motstridende verdier på grunn av kultur, religion og historie. Og det er dette som er så fantastisk, og som jeg føler gjør meg til en veldig konkurransedyktig framtidig ansatt. Å til daglig jobbe med utfordinger, og fordeler, diversity kan gi igjennom gruppearbeid og klassediskusjoner er et enormt fortrinn i et stadig mer globalisert samfunn. Spesielt innen handel og ledelse. Å studere i utlandet gir deg en erfaring og lærdom du aldri ville fått på norske skoler. Garantert.

Går du rundt med en drøm om å studere i utlandet, men er litt redd for å ta steget er mitt råd til deg:

Image

 

Har du spørsmål angående visum, hva man bør ha med seg, økonomi, lån og stipend er det bare å spørre. Jeg har vært utenlandsstudent i over et år nå, og har lært et triks eller to på veien. Du må ikke være redd for å ta sjanser. Utvid horistonten din, og du verden hvor mye fantastisk livet kan gi deg. Utenlandsstudier er en investering for fremtiden. Det er det virkelig.

ImageBildet er hentet fra Google, men det kunne like gjerne vært et bilde av den ene klassen min. Bortsett fra at vi har en større variasjon i alder enn det bildet representerer.

This entry was posted in: Hverdag

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

6 Comments

 1. Birgitte says

  Hei! Vil bare si at bloggen din er en stor inspirasjon, og at jeg alltid gleder meg til nye innlegg 🙂 du er flink til å skrive, samtidig som at du skriver ærlig og muntert. Ser ut som om du har et fantastisk liv Down Under. Jeg er veldig misunnelig. Keep up the good work! 🙂

  • Åh, Birgitte! Nå ble jeg veldig VELDIG glad. Tusen takk for herlig kommentar! 😀 Hvor heldig jeg er som har så fantastiske lesere.

   Tusen takk for at du fikk meg til å smile fra øre til øre. Du er god du!

 2. Du får jaggu sagt det! Hurra for sånne som dæ som snur 180 grader, gjør nå kult, å formidle ka som e så bra med det på en skikkelig god måte!

 3. Kom nettopp innom bloggen din for første gang, og ble sittende å lese. Helt herlig blogg! Blir kjempeinspirert av deg!

  Jeg driver å leker med tanken på å studere i utlandet. Dessverre vet jeg veldig lite om det, men den klart største bekymringen er økonomi. Jeg har ingen sparepenger på lager, og er da i bunn og grunn helt avhengig av støtte fra Lånekassen. Hvordan har dette med penger og støtte vært for din del? Ser for meg at det vil være såpass trangt økonomisk at jeg må bo på et 10kvm rom i kollektiv og spise nudler til middag hver dag, hehe. Har du gjort deg noen erfaringer verdt å dele på økonomifronten der nede? 🙂

  • Kjære Mika Josefine,

   først av alt; tusen hjertelig takk for kjempefin kommentar! Det var virkelig en flott måte å starte søndagen min på 😀 Jeg er glad du liker bloggen, og jeg håper du kommer til å følge med videre.

   Morsomt at du spør, for dette semesteret her har jeg det relativt trangt økonomisk. Men det er fordi jeg ikke dro hjem for å jobbe denne ferien. Ikke det smarteste valget, men til gjengjeld fikk jeg studet over sommeren, pluss jeg bodde på Bali. The opportunity costs of life 😉 Jeg hadde selv veldig mange spørsmål økonomisk før jeg dro, så jeg håper jeg kan hjelpe deg til å ta et fornuftig valg.

   Først og fremst, «university fee» (summen du betaler for å studere på universitetet) varierer veldig fra Universitet fra Universitet. Jeg valgte det dyreste universitetet i hele Vest-Australia. Jeg var ikke klar over dette da jeg valgte studieplass. Dette har ført til at jeg har det trangere økonomisk enn norske studenter som studerer ved rimeligere universitet, da lånekassen gir oss samme lån. F.eks en kompis av meg som studerer på et universitet 40 minutter unna Perth betaler 6000 mindre enn meg per fag. Dette utgjør store summer i lengden. Vurderer du å studere i utlandet, og ikke har et spesielt universitet du ønsker å studere ved ville jeg gjort en research på de ulike universitetene og hva prisforskjellen er.

   Det er også kjekt å notere seg at noen universiteter «spesialiserer» seg innen noen felt. F.eks. skolen min er veldig annerkjent for business studenter, skolen kompisen min går på er kjent for sport og helse, og andre universiteter kan f.eks. være kjent som forskningsuniversitet, keativitet eller jus etc. Fordelen med å velge et universitet som vektlegger ditt felt, er at det er enklere for deg å få riktig nettverk og vinne scholarships eller priser. F.eks «årets beste entreprenørstudent».

   Jeg anbefaler på det sterkeste å jobbe før du reiser nedover. Da har du litt slingringsmonn, annet enn det lånekassen gir deg. Det er en del utgifter du må ut med i starten, f.eks. «bond money» som er depositum for bolig. Å estimere $200 i uka i bolig er en bra start. Veldig mange studenter betaler $170-$250 per uke i husleie, selv om de bor i «share house». Om du vurderer å studere i utlandet i nærmeste framtid gir det deg tid til å jobbe og spare penger det neste halvåret, siden skoleåret ikke starter før i slutten av februar i Australia.

   Du kan også jobbe ved siden av studiene her i Australia, men det er restriksjoner på hvor mange timer en kan jobbe. Det er relativt enkelt å få seg jobb som servitør eller bartender. Spesielt om en er fra Norge. Australske digger skandinaviere! Jeg jobbet selv ved siden av studiene første semester, men jeg syntes skolen var såpass vanskelig og strevde litt med språket, så jeg måtte til slutt si opp slik at jeg kun fokuserte på studiene. Dette varierer fra person til person. Noen har ingen problem med å jobbe ved siden av, andre (meg) synes å balansere skole og jobb i utlandet er utfordrende og velger derfor heller å jobbe i feriene.

   Si ifra om det er noe annet du lurer på. Hva tenker du å studere? Og hvor planlegger du å studere?

   Ha en super dag!
   Klem Mari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s