Hverdag
Comments 3

Reisetips: Å se og gjøre i Perth

perth

Perth
Perth er kjent som verdens mest isolerte by. Da jeg hørte dette for første gang ble jeg en smule nervøs. Var jeg klar for å flytte hit og isolere meg fra alt og alle? Bilder av Amish folk med hest og kjærre poppet opp i hodet mitt, og jeg så for meg meg selv sittende i et mørkt rom uten elektrisitet med skaut på hodet mens jeg heklet en bikini. Heldigvis ble det bare med (skrekk)tanken. Ordet «isolert» hørtes ikke så kult ut, men er det noe Perth er så er det kult. Byen kan faktisk skimte med tittelen «Australias mest solrike by» med landets desidert beste og mest stabile vær. For nedsnødde Nordmenn er jo dette midt i blinken. Med 1,9 millioner mennesker boende i Perth og utallige restauranter, barer og kaffer er det nok å aktivisere seg med i ferien. Det er faktisk nok å aktivisere seg med for oss som er fastboende også. Som Australias mest solrike by er uteaktiviteter selvskrevene favoritter. Her kan man padle langs Swan River, sole seg på Cottesloe Beach, surfe på Scarboroug, besøke vingårder, dra på piknik i Kings Park, spille utebowling, dra på marked i Fremantle eller sykle rundt Rottnest Island. Mulighetene er uendelige.

perth1

Hvorfor Perth?
Hvorfor dra til Perth og vestkysten, når man har Sydney, Melbourne og Brisbane på østkysten? For det første er det spennende å dra til en by hvor ikke «alle» har vært. En skjult perle. For det andre er Perth en sjarmerende storby, uten å være for stor. Fantastisk shopping, spennende restauranter, aktiviteter for enhver smak og milelange, kritthvite strender. Byen er også både ren, trygg og vakker med Swan River ved sin side. Perth er delt inn i ulike «suburbs» (bydeler) og hver bydel har noe ekstraordinært ved seg, noe som gjør at byen aldri blir kjedelig med sitt mangfold og variasjoner i arkitektur, mennesker og stil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvordan komme seg dit?
Både Qatar Airways og KLM har fly fra Norge (Oslo) til Perth. Reisetiden varierer med prisen, og jo billigere du betaler jo lengre tar flyturen. Da jeg er student bestiller jeg flybillettene mine igjennom Kilroy Norge, men ta en titt på ulike operatører som sammenligner flybillettpriser. Jeg har flere bekjente som har spart tusenlapper ved å sammenligne priser på nett. Gjennomsnittlig vil prisen ligge på rundt 8000-11000 norske kroner for en tur-retur billett, avhengig av sesong og hvor lang tid i forveien du bestiller. Noen nettsider du kan bruke for å finne rimelige billetter er http://www.finn.no, http://www.momondo.no, http://www.lastminute.com.au og http://www.kayak.com

Must do’s
Sykle rundt Rottnest Island
Rottnest Island, eller «Rotto» som australierne kaller den, er en øy 18 kilometer utenfor Perth. Her er det fantastisk snorklemuligheter, og øya er såpass lita at det går an å sykle rundt hele sulamitten. Pass på at du har nok med vann og solkrem før du begir deg ut på denne ferden. I høysesongene, når det er skoleferie her i Australia, kan prisene være litt stive. Så du gjør smart i å planlegge turen midt i uka og når det ikke er fellesferie her nede.

High Tea på C Restaurant
C Restaurant er et flott spisested i hjertet av Perth. I 33. etasje kan du nyte utsikten over byen og Swan River mens du koser deg med mat og god drikke. Jeg anbefaler å prøve britenes spesialitet, «high tea», hvor man får små sandwitcher, kaker og scones i tillegg til te. Her er det ikke snakk om kjedelig Early Grey te, men Green Tea Margarita. De serverer selvsalg alkoholfritt også, for de som ønsker det. Absolutt verdt turen! Restauranten beveger seg, og iløpet av en time har du faktisk fått sett byen fra 360*.

Piknikk
Jeg tørr å påstå at Australia har noen av verdens vakreste parker, og det er noe man virkelig bør utnytte. Enten det er i en av verdens største botaniske hage, Kings Park, eller ved Swan River på Matilda Bay er alt du trenger å gjøre å ta med pledd, en kurv med mat, god drikke, puter, solkrem og godt humør. De fleste parkene i, og rundt, Perth er utstyrt med offentlige griller, så her er det bare fantasien som setter en stopper for hva du kan kokkelere. Har du lyst til å gjøre noe ekstra utav piknikken, kan du utnytte bedriften «Personalised Picnics». De tilbyr piknikk i ferdigpakke-variant med temabaserte piknikker hvor de tar seg av alt av utstyr. De både setter opp og pakker ned piknikken for deg. Ta en titt på hjemmesiden deres HER.

Perth4

Øl og middag på Little Creatures i Fremantle
Suburben Fremantle må oppleves i seg selv. Freo, som de lokale kaller det, er utrolig hippie og sjarmerende med sine markeder og små kafeer og barer. Spisestedet du bare må dra på er Little Creatures. Little Creatures er et ølbryggeri hvor de også serverer fantastisk god mat. Bestill mange småretter, så får du smakt litt av alt. De har også uteservering, og ingenting er deiligere enn å kjenne sjøbrisen i håret mens man sipper til nybrygget øl og spiser kanskje byens beste sjømat med sola i øynene. Husk solbriller!

Vinsmaking i Swan Valley
Margaret River er det mest kjente vindistriktet i Vest-Australia, men har du ikke tid til å kjøre tre timer fra Perth for å besøke utallige vingårder er Swan Valley et meget godt alternativ. En halvtime utenfor byen ligger Swan Valley med sine mange vingårder, restauranter og bryggerier. Du kan betale for arrangerte turer (kjekt om du ønsker å smake vinen. Bilkjøring med promille er fy!) eller dra dit selv. Det er enkelt å finne fram og vinsmaking er gratis. Både jeg, mamma og pappa kom fnisende ut av den siste vingården før vi bestemte oss for at det var nok for denne gang. I Swan Valley kan du få kjøpt premium viner du ikke finner i bottle shops, og de fleste som jobber og serverer på de ulike vingårdene har enorm kunnskap om vin. Veldig artig og interessant for vinelskerne der ute. Er du ikke særlig stor på vin, kan Swan Valley tilby øl- og ciderbryggerier og sjokoladefabrikk i tillegg.

Surfing og padlebrett
Australia og surfing går som hånd i hanske. Perth har flotte bølger for nybegynnere, mens Margaret River kan tilby bølger for mer drevne surfere. Selv er jeg mer under vann enn på brettet når jeg prøver å surfe, og har derfor gått over til padlebrett/SUP. SUP (forkortet for stand up paddle board) er større og breiere, slik at det er enklere å holde balansen. Brettene kan du bruke både i sjøen og i elva, og det er flere plasser man kan leie brett. I helgene står utleiefirmaene klare med brett rundt Swan River, og det koster rundt $20 for en time. Det tilbys også yogatimer på padlebrettene for de som ønsker å utfordre seg selv litt ekstra. Det kan være en idè å ha på seg klær som tåler å bli våte. Jeg har lært på den harde måten.

perth5

Sushi på Aisuru i Northbridge.
Aisuru er en min sushifavoritt her i Perth. Restauranten ligger i Northbridge, og du kan enkelt gå eller ta buss ifra Perth CBD (central business district). De har en variert meny, med både klassiske og moderne retter. Det er også BYO, som betyr at du kan ta med deg vin/øl selv mot et gebyr på $2. Har du glemt av vin når du er kommet, er det ingen fare! Det er nemlig en bottle shop rett over gata.

Se solnedgangen og middag på Clancy’s Fish Pub
Nok en restaurant du bare må besøke. Spiseriet er plassert ved strandkanten på City Beach, og sjømaten er å dø for! De har også et enormt utvalg av øl, både lokale og internasjonale varianter. Pass på at du bestiller bord i forkant, da dette er en vendlig populær restaurant. Spesielt i helgene. Dra dit litt før solnedgang, slik at du kan nyte maten til en uslåelig utsikt.

Perth Wildlife park.
Hva er vel en tur til Australia uten å kose med en kenguru? Koala, wombat, kenguru, slanger, bondeshow og utallige fuglearter. Jeg trenger vel ikke å si mer enn at du kan holde en koala og mate kenguru før plassen er verdt et besøk for dyreglade nordmenn.

Utendørskino
I sommerhalvåret finnes det utendørskinoer både i og utenfor Perth. Livet blir ikke bedre enn med rumpa plassert i en sakkosekk,med pledd, popcorn, måneskinn og en god film på skjermen. Husk å ta med myggspray, mygg og fluer kan ødelegge hele opplevelsen.

perth3

Mer overbevisning enn dette trengs vel ikke for å ta turen til Perth neste gang man planlegger en tur «downunder»

This entry was posted in: Hverdag

av

Mitt navn er Mari. Jeg er ei utadvent og reiseglad trønderjente som bor i Australia, nærmere bestemt Perth, med min fantastiske samboer. Her tar jeg en bachelor i ledelse og psykologi, mens jeg på fritiden gjør det jeg elsker mest av alt; å reise, lage mat, danse og å drive med håndarbeid. Når jeg er på mitt lykkeligste er det enten på nye eventyr, på kjøkkenet eller å drive med noe kreativt. Om det er å tegne, fotografere, male eller strikke har ikke så mye å si, så lenge det er noe jeg skaper. På denne bloggen ønsker jeg å dele mine reisetips med dere (som har blitt en del i løpet av årene), matoppskrifter, DIY-ideer og hverdagen min generelt. Jeg håper jeg kan inspirere og engasjere, slik jeg selv blir inspirert og engasjer av dyktige bloggere. Ha en god lesning! :-)

3 Comments

  1. Marianne says

    Ååh,herlig blogginnlegg Marimusa! Får.bare liiiitt lyst å dra dit! 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s